BiH
0

Ulična akcija: Građani ocjenjuju efikasnost rada kantonalne vlade

FENA
Centar za promociju civilnog društva započelo je danas ispred katedrale u Sarajevu trodnevnu uličnu akciju u kojoj građani, popunjavanjem anketnog upitnika, imaju priliku da sami ocijene rad kantonalne vlasti.

Predstavnik Centra Ševko Bajić kazao je da je odziv građana dosad dobar i da su, sudeći prema reakciji ljudi koji prilaze njihovom informativnom punktu, mišljenja građana o radu kantonalne vlasti uglavnom negativna.

"Tokom tri dana građani u Kantonu Sarajevo imat će priliku da sami ocijene rad kantonalne vlasti popunjavanjem anketnog upitnika. Na kraju akcije ćemo imati konačnu ocjenu efikasnosti rada kantonalne Vlade na osnovu mišljenja građana o tome koliko su zadovoljni kvalitetom usluga i standardom u pojedinim oblastima, a rezultate čemo predati kantonalnim vlastima", kazao je Bajić.

Ulična akcija je nazvana "Javno ispitivanje zadovoljstva građana efektima rada kantonalne Vlade, a realizira se u okviru programa Centra za promociju civilnog društva "Monitoring i analiza javnih politka u Kantonu Sarajevu" koji finansira Fond otvoreno društvo BiH.

Tokom tog programa urađena je i analiza javnih politika koja je pokazala da, ni u jednoj od sedam za građane najbitnijih oblasti, kvalitetne javne politike ili ne postoje ili se postojeće ne realiziraju.

Tokom trodnevne akcije u Sarajevu aktivisti i volonteri Centra za promociju civilnog društva dijelit će informativne letke i iz preostale tri oblasti - raspolaganje doprinosima i namjenskim sredstvima, briga za stare i bolesne i informiranje na lokalnom nivou.