Inicijativa makedonskog ambasadora
8

Ulici, parku ili ustanovi u KS dati ime pokojnog Toše Proeskog

Sarajevo-x.com
Prilikom današnje posjete ambasador Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini njegova ekselencija Rami Rexhepi uputio je predsjedavajućoj Skupštine Kantona Sarajevo Mirjani Malić iskrene čestitke povodom uspješnog formiranja vlasti, te zaželio mnogo uspjeha u budućem radu.

"Makedonija i Bosna i Hercegovina su države koje su na sličan način pogođene svjetskom ekonomskom krizom, pa nam je stoga u zajedničkom interesu da razvijamo i produbljujemo saradnju u svim oblastima, posebno ekonomsku, koja je bazna za sve ostale. Naša ekonomska saradnja je poboljšana u posljednje vrijeme, ali želja nam je da ona bude još jača i intenzivnija", istakao je ovom prilikom ambasador Rexhepi.

  Predsjedavajuća Malić je razgovarala sa ambasadorom o aktuelnoj političkoj situaciji na svim nivoima vlasti, ali i o poduzetim aktivnostima Skupštine i Vlade KS, te koracima koje ove institucije namjeravaju napraviti u svim oblastima, posebno u sferi ekonomskog razvoja.

  "Možete računati na našu punu otvorenost i spremnost za saradnju kojom ćemo upotpuniti dosadašnje odnose između naših država. Godinama smo živjeli zajedno i zbog toga namjeravamo i želimo da pronađemo najbolje puteve saradnje, kako bi je podigli na najviši nivo. Kad ima dobre volje nađu se pravi načini da se ona ostvari s ciljem obostrane koristi za stanovnike jedne i druge države", naglasila je Malić.

  Ambasador Rexhepi je najavio podnošenje zvaničnog zahtjeva za realizaciju inicijative o davanju imena pokojnog Toše Proeskog, velikog makedonskog muzičara i humanitarca, nekoj od ulica, parkova ili javnih ustanova u Kantonu Sarajevo.

  "Imate moju punu podršku za realizaciju ove inicijative, i mišljenja sam da će ona bez problema biti prihvaćena u našoj Skupštini, jer je to možda i najbolji način da se odužimo pokojnom Proeskom za sve što je učinio za nas", kazala je Malić.