BiH
0

Ulaznice od premijere filma "Grbavica" za dostojanstvo preživjelih

FENA
Pres-projekcija filma "Grbavica" Jasmile Žbanić održana je danas u kinu Meetnig point.

Film "Grbavica" bavi se temom o kojoj se ne govori onoliko koliko ona zaslužuje, a riječ je o silovanim ženama i djeci koja su rođena nakon silovanja.

Esma je silovana u logoru, rodila je kćerku Saru s kojom živi neki uobičajeni život. I sve ide svojim tokom dok Sara ne treba da ide na eskurziju. Majka joj je rekla da je dijete šehida, i kao takva eskurziju ne treba da plati u punom iznosu, samo treba da donese potvrdu. Ali Sara tu potvrdu nema. I tako i saznaje istinu o svom rođenju.

Bez mučnih i teških scena Žbanić u prvi plan stavlja ljubav između majke i djeteta koje nije željela, ali koje prihvata kao što je i Sara prihvatila istinu o svom rođenju.

Nakon pres-projekcije upriličena je konferencija za novinare na kojoj su se prisutnima obratili dogradonačelnik Grada Sarajeva Josip Jurišić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajevo Marin Ivanišević, predstavnica udruženja uključenih u kampanju "Za dostojanstvo preživjelih" Marijana Senjak, rediteljica Jasmila Žbanić.

Svečana premijera filma "Grbavica" pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva biće održana 1. marta u Zetri.

U prodaji će biti 2.000 karata, dok će ostatak od 2.000 biti podijeljen besplatno. Sav prihod od prodaje karata namijenjen je kampanji "Za dostojanstvo preživjelih".

Međutim, i oni koji karte dobiju besplatno imat će priliku pomoći ovu kampanju jer će se na ulazima nalaziti kutije za prikupljanje dobrovoljnih priloga.

Marina Senjak podsjetila je na ciljeve kampanje ističući da će tokom prikazivanja filma "Grbavica" trajati prikupljanje potpisa kako bi se usvojile izmjene postojećeg zakona iz oblasti socijalne zaštite i zaštite civilnih žrtava rata, radi ostvarivanja prava žena koje su preživjele ratna silovanja i donošenje zakona na državnom nivou.

Jasmila Žbanić komentarišući prijem filma na Berlinalu, rekla je da je željela napraviti emotivnu priču, ali da je to bila naša priča koju su prepoznali i u Berlinu.

Kada je riječ o distribiciji "Grbavica" u martu kreće distribucija u regionu, a u novembru na filmski festival u Solunu.