Mišljenja analitičara i političara
0

Ulazak Hrvatske u Evropsku uniju mora biti vjetar u leđa za BiH

Piše: J. H.
Građani Republike Hrvatske jučer su na referendumu rekli "da" Evropskoj uniji te će 1. juna naredne godine postati njena punopravna članica. Ulazak Hrvatske u EU imat će veliki utjecaj na ekonomiju i društvene odnose u našoj zemlji. Analitičari vjeruju kako će to biti pozitivan primjer za naše političare.

Referendum u susjednoj Republici Hrvatskoj je iskorak ka evropeizaciji jedne čitave regije i za očekivati je da će ulazak Hrvatske biti dodatni stimulans ostalim zemljama u regiji ka EU članstvu.

"Ono što treba napomenuti jeste refleksija na ostatak regije koja još uvijek ostaje izvan članstva EU. Imajući u vidu činjenicu vrlo bliskih i intenzivnih aktivnosti između BiH i Hrvatske u smislu vanjskotrgovinskih odnosa i važnosti jedne zemlje drugoj, imajući u vidu veliki broj građana koji predstavljaju konstitutivni narod u BiH, sigurno da će imati refleksiju na našu zemlju", kaže dr. Azra Hadžiahmetović, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

"Neki će procjenjivati posljedične efekte koji mogu utjecati negativno u smislu uvoza iz susjedne Hrvatske ili izvoza u nju, imajući u vidu standarde i kriterije koje EU nameće svojim članicama kada je u pitanju uvoz iz trećih zemalja. Međutim, dugoročne posljedice za BiH i našu ekonomiju će biti pozitivne iako treba imati u vidu da je vrijeme koje je pred nama vrijeme ekonomske krize", kaže Hadžiahmetović.

Nezainteresiranost bh. političara

Tanja Topić kaže kako je i bila pretpostavka da će Hrvati na referendumu glasati za ulazak u Evropsku uniju. Ova politička analitičarka smatra kako je u prethodnom periodu uglavnom vladala nezainteresiranost vladajućih struktura BiH po pitanju ulaska Hrvatske u EU.

"Niko nije sjeo, niko se nije pozabavio i niko nije pokušao naći ona rješenja koja će nam biti potrebna, a koja imaju direktne veze sa ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju, što pokazuje jedno permanentno stanje nezainteresiranosti političke elite u BiH za sve procese koji se dešavaju u kontekstu EU", kaže Topić.

Ulazak Hrvatske, smatra Topić, može biti pozitivna stvar koja bi našu zemlju mogla povući iz ove letargije kada je riječ o EU. „Ostajemo sami, kao crna rupa, a naša susjedna država je članica EU. Prema mom mišljenju, to može biti izazov i nešto što nas može povući iz ove učmalosti", dodaje Topić.

EU alternativa za cijeli region

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo smatra kako Bosna i Hercegovina već danas treba početi ozbiljnije pripreme da 1. juna 2013. godine, po ulasku Hrvatske u Evropsku uniju, njena privreda ne bi doživjela šok kada evropska granica bude rijeka Sava.

"Velika stvar i za nas u BiH jeste da ovim činom Hrvatska definitivno pokazuje svoju evropsku opredjeljenje. To je za nas primjer kako bi i naši građani trebali pružiti punu podršku procesu evropskih integracija, jer je to u ovom trenutku jedna od najboljih, ako ne i jedina alternativa za cijeli region, kazao je Praštalo za Fenu.

Predsjednik Evropskog pokreta kaže da BiH prije svega treba početi usaglašavanje normativa o kvaliteti robe s evropskim standardima da bi mogla izvoziti svoju robu na tržište Hrvatske, odnosno u ovom slučaju čitave Evropske unije.

Bevanda: Javnost nije dovoljno informisana

Mandatar za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda smatra da predstoji puno posla u BiH, nakon što Hrvatska i zvanično uđe u Evropsku uniju. U tom smislu naglasio je da se trebaju osigurati adekvatni i u skladu s evropskim standardima uređeni granični prijelazi za promet roba animalnog porijekla iz BiH u Hrvatsku.

On smatra da i bh. javnost nije dovoljno informirana šta će se desiti naredne godine ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju.

"BiH će tada imati odnose s Evropskom unijom i moramo dosta toga uraditi“, kazao je Bevanda danas u Banjoj Luci, naglasivši da su to konkretna pitanja koja nemaju veze s političkom sitiucijom, a od velikog su značaja za BiH