Klub bošnjačkih delegata
0

Ulaganje veta na Zakon o referendumu u RS-u

Piše: A. Karadža
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS-a navjerovatnije će postaviti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati jučer izglasani Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi koji je po hitnoj proceduri predložila Vlada RS-a i za čije je donošenje glasalo 46 poslanika, 16 je bilo protiv, a šest uzdržanih, rekao je za Sarajevo-x.com Edin Ramić, šef Kluba bošnjačkih delegata.

On je istakao da nije vidio amandmane na usvojeni Zakon, ali prema informacijama koje ima, najvažnije odredbe nisu popravljene. Ramić je rekao da je ključna stvar da se definiše šta je određeno referendumom i koja su to referendumska pitanja. On smatra da ovakav Zakon o referendumu služi samo za ostvarivanje interesa RS-a i šteti interesima Bošnjaka.

"Ovakav Zakon šteti interesima Bošnjaka, šteti interesima povratnika i smatram da će Ustavni sud RS-a prihvatiti naše argumente i poništiti odluku Narodne skupštine RS-a", rekao je Ramić.

Šef Kluba je rekao da interese Bošnjaka u RS-u treba zaštiti i zbog toga će biti postavljeno pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali je i dodao da je moguće Zakon "popraviti" donošenjem kvalitetnih amandmana.

"Ukoliko vlast želi zakon koji je demokratski i koji će dati priliku građanima da izraze svoje mišljenje i o pitanjima poput privatizacije, strateških sektora, pitanja ulaganja, onda je to sasvim uredu, ali ne vidim da postoji želja da to bude demokratski oblik izražavanja", rekao je Ramić za naš portal.

Podsjećamo da poslanici iz reda bošnjačkog naroda nisu prisustvovali posebnom zasjedanju o ovoj tački, jer smatraju da je Zakon antiustavan i antidejtonski i nisu željeli da učestvuju u takvom djelovanju.

Opozicione stranke u Narodnoj skupštini RS-a optužile su vladajući SNSD da referendum ponovo koristi kao izborni trik, budući da on ne predviđa kada se i po kojem pitanju može zatražiti izjašnjavanje građana.