Ministarstvo zdravstva KS
0

Ukupno 17 miliona KM za obnovu Ginekologije

Sarajevo-x.com
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo iz budžeta za ovu godinu izdvojit će sedam miliona KM za rekonstrukciju zgrade Ginekološko-akušerske klinike na lokalitetu Jezero, a završetak radova i opremanja klinike očekuje se do kraja ove godine, potvrdio je za naš portal Mustafa Cuplov, ministar zdravstva KS.

"Preseljenje Pedijatrijske i Ginekološke klinike jedan od prioriteta resornog ministarstva. Prošle godine izdvojili smo 2,5 miliona KM za izvođenje instalacijskih radova, izgradnju suterena, prizemlja i operacionih sala. Ove godine u budžetu Kantona Sarajevo planiramo sedam miliona kako bismo održali dinamiku radova, a ukoliko građevinske firme ispoštuju rokove, potpunu rekonstrukciju zgrade Ginekologije možemo očekivati za šest mjeseci, a istovremeno bismo proveli proceduru javne nabavke opreme, koji bismo monitirali u drugoj polovini godine“, kazao je Cuplov.

Sredstva za kupovinu opreme, koja košta oko 10 miliona KM, obezbijeđena su finansijskim planom Zavoda za zdravstveno osiguranje KS.

Ministar Cuplov je pohvalio estradne umjetnike, koji su prošle godine organizirali humanitarni koncert "Prijatelji od rođenja“, te prikupljeni novac od prodaje karata donirali za rekonstrukciju Pedijatrijske i Ginekološko-akušerske klinike na Jezeru.

"Humanitarni koncert je hvale vrijedan gest, koji je pokazao da i dalje brinemo za društveni interes i da smo spremni da pomognemo. Ipak, za ovakve projekte, koji traže velika ulaganja, potrebno je puno više novca, koji se ne mogu skupiti putem humanitarnih akcija“, istakao je Cuplov.

Posjetio je da ovih dana medicinsko osoblje Pedijatrijske klinike vrijedno rade na preseljavanju sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Jezero, a toku je montiranje potpuno nove opreme i mobilijara. Početak rada na novoj adresi očekuje se krajem januara.