Haris Silajdžić
0

'Ukopi žrtava naša su sadašnjost, a ne prošlost'

FENA
Oko 3.000 bratunačkih Bošnjaka, članova porodica ubijenih i preživjelih, okupilo se u šehidskom mezarju Veljaci gdje će biti obavljena zajednička dženaza za 33 civilne žrtve iz maja 1992.

Najmlađa žrtva je Narcisa Salihović koja je imala samo šest mjeseci i pronađena je u masovnoj grobnici s flašicom u ruci. I njena sestra je ubijena isti dan, ali još nije potvrđena identifikacija, a i oba roditelja sestara Salihović su ubijena.

Zajedničkoj dženazi prisustvuju i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić i članovi nekoliko ambasada u BiH koji su položili cvijeće na spomen-obilježje.

"Ne daju nam da govorimo o ovome jer kažu vi se vraćate u prošlost, a ovo je, nažalost, naša sadašnjost. Samo ovdje u Bratuncu nedostaje još 400 tijela. Saznao sam da se spaljuju dokumenti u Haagu kao što su lične karte osoba koje su ubijene u ovakvim zločinima. Tražili smo istragu o tome jer takav odnos prema žrtvama nije primjeren ni civilizaciji niti standardima kojima težimo. Bez pravde i mira ovo ne može biti naša prošlost. Sve dok slobodno šeću oni koji su ovakve zločine činili teško da ćemo imati mira i stabilnosti", kazao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazao je da činjenica da se danas ukopava šestomjesečna beba i nana koja je imala 110 godina, normalan ljudski mozak ne može da razumije šta to čovjeka natjera i šta mu da snagu da tako nešto uradi.

"Sve ove godine na mnogim mjestima se ponavljaju slične priče jer pronalazimo i identificiramo nove žrtve. Nemoguće je za onoga ko ima roditelje i djecu da prihvatiti i 'svari' činjenicu da danas ukopavamo šestomjesečnu bebu kao žrtvu zločina. Ne postoji način da se iskaže ljutnja, bijes i tuga; sve emocije koje mogu da izbiju iz čovjeka kada prisustvuje ovakvom događaju", kazao je Komšić.

"Danas kada u zemlju spuštamo 33 od ukupno 603 bošnjačke civilne žrtve Bratunca, nismo tu samo da plačemo i sažaljevamo jedni druge, tu smo da se zavjetujemo sami sebi i jedni drugima da ove žrtve nećemo zaboraviti. Da će svako od sebe dati sve da bi se zločinci priveli pravdi", kazala je Indira Ramić obraćajući se uime Bošnjaka Bratunca pozivajući međunarodnu zajednicu da se na pomiri sa zločinima i ubijanjima.

Ramić je dodala da preživjeli samo žele mir i toleranciju te zločince iza rešetaka kao i smiraj dušama svojih najdražih.

Ceremoniji su prisustvovale i predstavnice "Žena u crnom" iz Beograda koje su položile cvijeća na spomen-obilježje ubijenim žrtvama.

"Ovo je samo skromni ljudski gest izražavanja saučešća i saosjećanja prema žrtvama u jednom od najstrašnijih zločina u BiH. Mir i pravda se mogu uraditi preko malih činova polazeći iz ljudskog srca i građanske odgovornosti", rekla je Staša Žajević uime Udruženja "Žene u crnom".