BiH
0

Ukopano 465 identifikovanih Srebreničana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Komemorativni skup u Memorijalnom centru Potočari protekao je dostojanstveno, kako i dolikuje jednom vjerskom običaju. Vjerski obred predvodio je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, a zatim je u kabure spušteno 465 posmrtnih ostataka Srebreničana nastradalih jula 1995. godine. Na ovaj način, u Memorijalni centar Potočari ukopano je ukupno 2.907 nevinih Srebreničana.

Pred oko 30.000 posjetilaca govorio je Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica, koji je istakao da se prošlost ne može promijeniti, ali sjećanja i pamćenja se mogu sačuvati radi bolje budućnosti.

Haris Silajdžić, član Predsjedništva BiH je, između ostalog rekao: Danas smo ovdje da odamo počast ovim i svim žrtvama svih zločina u našoj zemlji. Danas suosjećamo s njihovim porodicama. Ove nevine žrtve pale su zbog zamisli nedostojne čovjeka. Učinimo sve, svi zajedno da se ta zamisao ne ostvari da Bosna i Hercegovina ne bude onakva kakvu su je htjeli počinioci zločina, da naša zemlja bude dobra za sve ljude koji u njoj žive.

Komemoraciji su prisustvovali brojni domaći i zvaničnici međunarodne zajednice. Delegaciju Vlade RS-a predvodila je Jasna Brkić, potpredsjednica Vlade. Iz susjedne Srbije nije bilo predstavnika. Komemoraciji su prisustvovale jedino članice Udruženja "Žene u crnom“ koje su položile vijenac na spomen- obilježje na kojem je pisalo: "Oprostite nam – Žene u crnom“.

Carla del Ponte, glavna tužiteljica Haškog tribunala, odala je poštu nastradalim Srebreničanima i istakla da će se svi zločinci naći pred licem pravde do kraja njenog mandata.

Majke iz Srebrenice i članice udruženja žena Srebrenice bojkotovale su njeno prisustvo.

Skup u Potočarima osiguravalo je oko 2.000 policajaca i 200 redara.