Uprkos zabrani
0

Ukoliko Gras nastavi voziti i Centrotrans će učiniti isto

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Predstavnici firme Centrotrans-Eurolines saopćili su danas da će, ako KJKP Gras ne bude poštovao rješenje kantonalne Uprave za inspekcijske poslove o obustavi prijevoza za ta dva prijevoznika na linijama Vijećnica - Dobrinja i Vijećnica - Hrasnica od večeras u 23 sata, ujutro ponovo početi održavati prijevoz na navedenim linijama po ustaljenom redu vožnje.

Direktor Centrotrans-Eurolinesa Safudin Čengić naglasio je da će ako Ministarstvo saobraćaja bude izdalo dokument kojim se Grasu omogućava vožnja taj prijevoznik u znak protesta svakog petka besplatno prevoziti putnike na navedenim linijama.

"Inspekcija je izdala rješenje po kojem se uvodi zabrana vožnje za oba prijevoznika na spomenutim linijama jer nemaju validnu dokumentaciju, ali ne bih bio iznenađen da bude izdato rješenje Grasu za vožnju", kazao je Čengić.

Naglašeno je da Centrotrans-Eurolines nije zadovoljan donesenim rješenjima jer time najviše putnici gube.

"Nije postojao osjećaj nadležnih organa da prepoznaju potrebe građana i svojim odlukama ne usložnjavaju situaciju nego pokušaju iznaći rješenje i tako im omogućiti da koriste usluge prijevoza oba prijevoznika", istaknuto je.

Istaknuto je da je Centrotrans-Eurolines ranije ovog mjeseca ponudio nadležnim organima vlasti i Grasu prijedlog sporazuma o privremenom reguliranju načina održavanja, a nakon kompletiranja dokumentacije i konačno rješavanje pitanja jedinstvenog saobraćajnog i tarifnog sistema na području KS na način kako je to regulirano u zemljama Evrope. KJKP Gras nije, rečeno je, izrazio volju za sporazume takve vrste "i smatraju da jedino oni treba da voze u KS".

Čengić smatra da je ovo tek početak rješavanja ključnih problema u oblasti saobraćaja u KS, te ističe zadovoljstvo zbog podrške građana i njihovog zalaganja za bolji kvalitet prijevoza u gradu.

Rukovodstvo Centrotransa nije imalo odgovor na pitanje novinara o tome šta sutra mogu očekivati građani koji koriste spomenute linije koje su ukinute rješenjem kantonalne inspekcije. "Tražili smo sastanak s ministrom Krmpotićem sa, zbog građana, istim pitanjem, ali nam nije mogao tad dati odgovor", istaknuto je danas.

Prema podacima Cetrotrans-Eurolines u periodu od 19. do 26. aprila ove godine na linijama Dobrinja - Vijećnica i Hrasnica - Vijećnica ukupno je prevezeno oko 30.000 osoba.