BiH
12

Ukoliko dođe do zatvaranja "balkanske rute", BiH može očekivati pojačanu ilegalnu imigraciju

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Evropska komisija za danas je organizovala Samit Evropske unije i Turske gdje će se razgovarati o politici prema izbjeglicama i eventualnom zatvaranju tzv. "balkanske rute". Ishod sastanka u Briselu očekuje i BiH, kako bi mogla analizirati eventualne reperkusije i eventualne posljedice izbjegličke krize prema BiH, istakao je za Klix.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

Evropska unija ima za cilj da zaustavi protok izbjeglica prema zemljama Zapadne Evrope, zbog čega će glavna tema današnjeg Samita u Briselu biti zatvaranje "balkanske rute". Turskoj je obećana pomoć u iznosu od tri milijarde eura, u zamjenu da ta zemlja vrati ekonomske migrante sa svog teritorija.

Prošle godine u EU ušlo je više od milion ilegalnih migranata, uglavnom iz Turske u Grčku. Trenutno se oko 13.000 izbjeglica smješteno na sjeveru Grčke, nakon što je Makedonija uz podršku Srbije, Mađarske i Slovenije zatvorila svoju granicu.

Kada je u pitanju BiH pažljivo se prati razvoj situacije, ali ukoliko dođe do potpunog zatvaranja "balkanske ruke", osim ilegalnih prelazaka granice u BiH se ne bi trebao očekivati veći priliv izbjeglica.

"Bitno je da se poštuje ugovor o readmisiji, odnosno dobrovoljan ili prisilan povratak osoba koja neosnovano borave na teritoriji neke države u zemlje njihovog porijekla. Evidentno je da će se pojaviti veliki broj ekonomskih migranata. Mi imamo sporazum o readmisiji i sa Srbijom i sa Crnom Gorom ukoliko izbjeglice u BiH budu ulazile iz neke od ovih zemalja. Važno je istaći da će gotovo sigurno doći do krijumčarenja migranata i izbjeglica", istakao je za Klix.ba Ujić.

Evidentno je da će izbjeglice tražiti novi izlaz, ukoliko se zatvori "balkanska ruta", a nadležne službe u BiH ističu da su spremne na organizirano djelovanje.