BiH
0

Uklonjeni ruševni objekti u Ulici Halida Kajtaza u općini Centar

Klix.ba
Nakon što je urbanističko–građevinski inspektor Općine Centar proveo propisanu proceduru upravnog postupka, izvršeno je početkom oktobra 2012. godine uklanjanje dva napuštena ruševna objekta u Ulici Halida Kajtaza do broja 40.

Riječ je o privremenim objektima izgrađenim bez potrebne dozvole za gradnju. Njihovu konstrukciju je dodatno oštetio požar u junu ove godine, u kojem na sreću nije bilo povrijeđenih.

Pošto je prijetila opasnost za okolno stanovništvo i prolaznike od urušavanja objekata, koji su korišteni i za odlaganje otpada i okupljanje pasa lutalica, pokrenuta je procedura za uklanjanje objekata i dovođenje zemljišta u prvobitno stanje.

Tokom upravnog postupka izdato je rješenje za uklanjanje objekata te zaključak o dozvoli izvršenja nakon čega se pristupilo uklanjanju. Sav građevinski otpad nakon rušenja odvezen je na gradsku deponiju.

Za uklanjanje ruševnih objekata u Ulici Halida Kajtaza angažovana je firma "Bosman" sa kojom Općina Centar ima potpisan okvirni sporazum za usluge rušenja i uklanjanja bespravno izgrađenih kao i devastiranih objekata koji se obrušavaju i predstavljaju opasnost po ljudske živote i materijalna dobra. Ugovor sa pomenutom firmom važi do kraja 2013. godine.