Milorad Dodik
0

Uključivanje u NATO je važno zbog stabilnosti u BiH i regionu

FENA
Lideri Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić, SNSD-a Milorad Dodik i HDZ-a BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Sarajevu s glavnim tajnikom NATO-a Jaap de Hoop Schefferom.

Dodik je nakon sastanka kazao novinarima da je razgovarano o nekoliko pitanja vezano za dalji napredak BiH prema NATO-u, pitanju održivosti domaćeg dijaloga i pitanju koje je, kako je kazao, njega iznenadilo, a postavljeno je na dnevni reda, a to je pitanje ustavnih promjena.

„Odjednom se to pojavljuje sada u razgovorima i sa NATO predstavnicima. Moram da kažem da ustavne reforme nisu uslov za NATO, bar je dosad tako bilo, mada sam mogao da čujem danas da je to i za NATO važno pitanje. Očigledno, radi se o jednoj koordiniranoj akciji pritiska kako bi se došlo do određenih razgovora, u atmosferi opet pritiska, o ustavnim reformama“, kazao je Dodik.

Dodao je kako misli da je ključno pitanje bilo pitanje kretanja BiH ka NATO-u.

„Mi podržavamo što ubrzanije put BiH ka NATO-u. Mislimo da je apsolutno važno zbog ukupne stabilnosti i u BiH i u regionu uključivanje u NATO i obezbjeđivanje statusa koji će omogućiti da BiH na ravnopravan način učestvuje u svim bezbjednosnim poslovima NATO-a, ne samo u ovoj regiji nego i šire“, kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, razgovarano je i o pitanju održivosti domaćeg političkog dijaloga.

„Mogli smo da čujemo da je od ključne važnosti da se taj dijalog održi, da se ne treba očekivati da će neko sa strane bilo šta ovdje pokušati da uradi. NATO misli da je ključno da dođe do transformacije OHR-a u evropsku kancelariju kako bi se omogućio dalji napredak ka EU i da se ispuni još jedan preostali uslov, a to je pitanje imovine kao i da se dođe do neke pozitivne procjene o političkoj situaciji“, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o dovođenju ustavne reforme u vezu sa pridruženjem NATO-u, Dodik je odgovorio da nije rečeno da je to direktan uslov, ali je očigledno da se može zaključiti da je to za NATO nešto važno.