Reakcije na čin HDZ-a BiH
0

"Uključivanje Jadranke Kosor je potez očajnika"

Piše: T. Sekulić
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, nedavno je izjavio kako će njihovog kandidata za člana Predsjedništva BiH, sada već poznato – Borjanu Krišto, promovisati premijerka Hrvatske, Jadranka Kosor. Međutim, to su osudile brojne političke partije u BiH, ističući kako je takvo nešto pogrešno i veoma neumjesno.

"Pravilo u političkoj praksi je da stranački prijatelji, premijeri ili državnici iz drugih zemalja podrže nekog sebi bliskog i sličnog na izborima u drugoj državi. Ali, jedinstven je slučaj ako sada premijerka Kosor promoviše kandidata, jer po tome ispada da je to kandidat te premijerke, a ne stranke u čije ime će on nastupiti", kazao je portparol HDZ-a 1990. Veso Vegar, dodavši da je sada već izvijesno da od dogovora o zajedničkom kandidatu hrvatskih stranaka neće ništa biti.

"HDZ BiH od samog starta nije mislio da se hrvatske stranke trebaju dogovoriti oko zajedničkog kandidata, već su ultimativno nastupili da to mora biti neko iz njihove stranke, a sad će ga još i neko iz druge države promovisati. Postavlja se i pitanje da li će njihovog kandidata podržati Milorad Dodik, jer su Čović i Dodik nagovijestili da će podržavati jedni druge", kazao je Vegar.

Iz HDZ-a 1990. su također istaknuli da će veoma brzo objaviti ime svog kandidata za člana Predsjedništva, naglasivši da kandidaturu Borjane Krišto za člana Predsjedništva BiH neće podržati nijedna hrvatska stranka.

"Nijedna hrvatska politička stranka neće podržati Čovićevog kandidata za člana Predsjedništva", istakao je Vegar.

Ni u Hrvatskoj stranci prava Đapić–dr. Jurišić nisu zadovoljni time što će Jadranka Kosor promovisati HDZ-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

"Pogrešno je da se na takav način miješaju stranke iz Hrvatske, posebno nakon uvedene restrikcije za glasače u BiH", stav je Hrvatske stranke prava.

Portparol Stranke demokratske akcije, Selmir Kaplan, kazao je za Sarajevo-x.com kako ih je vijest o tome da premijerka promoviše HDZ-ovog kandidata zaista zatekla.

"Vijest da će premijer susjedne držve promovirati kandidata za člana Predsjedništva BiH nas je zatekla i smatramo da je to neumjesno i pogrešno, mada se to formalno i pravno ne može smatrati prekršajem", istakao je Kaplan.

Iz Narodne stranke radom za boljitak ističu kako je Jadranka Kosor otišla predaleko uključujući se u predizbornu kampanju u drugoj državi.

"Ne iznenađuje nas činjenica, s obzirom na političku trgovinu HDZ BiH i HDZ Hrvatske oko statusa Hrvata u BiH i sramne izdaje, da je gospođa Jadranka Kosor i kao predsjednica Vlade Republike Hrvatske otišla toliko daleko i da se uključila u predizbornu kampanju u drugoj državi. Smatramo taj čin nekorektnim, ali ga prepoznajemo i kao "potezom očajnika“ gdje se pokušava učiniti nemoguće i reanimirati loša politika HDZ-a BiH kojoj su odbrojeni dani.

Toj i takvoj politici više nema spasa i mjesto joj je na groblju loših i neispunjenih političkih ideja. Građani ove zemlje to su očito i prepoznali. I podsjećamo ih na kraju, ovim putem, ako ne znaju, da su ovo izbori u BiH i da će o svojoj sudbini odlučivati građani ove zemlje", stav je Stranke radom za boljitak.

"Nema potrebe da premijer ili predsjednik jedne zemlje promoviše kandidata druge zemlje. To je zaista neumjesno. Iskreno se nadam da se premijerka Jadranka Kosor neće upustiti u tu avanturu jer bi to bio diplomatski skandal. No, s druge strane bez obzira na to šta HDZ BiH učini i bez obzira na njihove kampanje, Željko Komšić će ponovo biti član Predsjedništva BiH", siguran je Damir Mašić, portparol SDP-a BiH.