BiH
268

Počelo uklanjanje nepropisno postavljenih predizbornih plakata u KS, zatražena intervencija inspekcije

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Predizborna kampanja u Kantonu Sarajevo je period kada politički subjekti na različite načine promoviraju svoje kampanje, predstavljaju ciljeve i nude građanima rješenja za probleme u njihovoj lokalnoj zajednici. Predizborni plakati, baneri, reklamni panoi i drugi propagandni materijali su ilegalno postavljeni na različitim lokacijama u KS, a za njihovo uklanjanje su zaduženi Kantonalno javno komunalno preduzeće (KJKP) Rad i Park.

Prema riječima glasnogovornika KJKP Rad Mirze Ramića, plakati su ilegalno postavljeni skoro na cijelom području KS.

"Inspekcijska služba KJKP Rad svakodnevno radi na terenu, gdje bilježi ilegalno postavljanje plakata, panoa i različitih bilboarda. Naši radnici ih fotografiraju, a onda dostavljaju nadležnoj Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) koja se očituje te izdaje naredbe za uklanjanje tih plakata. Do sada smo evidentirali ovakve slučajeve gotovo od svih političkih subjekata", kazao je Ramić za Klix.ba.

Predizborni propagandni materijal se većinom postavlja na velike visine, kao što su stubovi električne rasvjete, saobraćajni znakovi ili semafori.

Iz KUIP KS su nam kazali da će informacije o tačnom broju, odnosno koliko je svaka politička opcija ilegalno polijepila plakata, javnosti biti prezentirane nakon završetka izbornog procesa, ali da je evidentno da je ovaj broj manji nego ranijih godina.

Iz Općine Stari Grad Sarajevo su saopćili da će biti uklonjeni svi ilegalno postavljeni predizborni plakati, baneri, reklamni panoi i drugi propagandni materijal postavljen u Starom Gradu. Riječ je o ulicama Ferhadija, Sarači, Baščaršijski trg, Zelenih beretki, Štrosmajerova, Trg oslobođenja Alija Izetbegović i svim drugim ulicama te da su nadležne općinske inspekcije upućene na mjesto događaja kako bi se spriječilo kršenje Zakona o komunalnoj čistoći KS.

"Intenzivno plakatiranje u pomenutim ulicama primijećeno je u noći s 26. na 27. septembra 2016. godine, kada su uposlenici Općinske službe za komunalne poslove i inspektori Sektora za inspekcijske poslove izašli na teren i u skladu sa svojim ovlastima, pokušali ukloniti ilegalno postavljene plakate i banere. Općina Stari Grad Sarajevo poziva sve političke subjekte da se suzdrže od nepropisnog postavljanja plakata, banera, predizbornih poruka i sl., a KUIP KS da poduzme neophodne aktivnosti u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći KS kojim je utvrđena zabrana postavljanja plakata izvan mjesta predviđenih za tu svrhu", navode iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su nam kazali da nisu imali prijavu o ilegalnom postavljanju propagandnog izbornog materijala te da njihovi službenici nisu intervenirali.