Sud BiH
0

Ukinute mjere zabrane Veljku Bašiću

FENA
Zbog lošeg zdravstvenog stanja opuženog, Sudsko vijeće je, na prijedlog Odbrane, ukinulo mjere zabrane Veljku Bašiću, koji se tereti za zločine počinjene nad Bošnjacima s područja Vlasenice, saopćio je BIRN-JUSTICE REPORT.

Tužilaštvo BiH tereti Bašića, kao bivšeg upravnika logora Sušica i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS-a), da je od aprila do septembra 1992. godine učestvovao u zločinima protiv civilnog stanovništva počinjenim na području Vlasenice.

Sud BiH je Bašiću krajem januara 2008. godine odredio mjere zabrane, koje su podrazumijevale - zabranu napuštanja općine Vlasenica, zabranu promjene mjesta boravka bez prethodnog odobrenja Suda, obavezu javljanja u policijsku stanicu, zabranu kontaktiranja sa osobama koje bi mogle biti svjedoci ili potencijalni osumnjičeni, kao i zabranu razgovora o ovom predmetu sa svim osobama osim sa advokatom.

Odbrana je zatražila ukidanje mjera zabrane javljanja u policijsku stanicu, “kako bi optuženi mogao odlaziti na liječenje u bolnicu u Zvornik”, nakon što su liječnici utvrdili da je “trajno nesposoban za suđenje”.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja Sudsko vijeće je Bašića početkom jula izdvojilo iz optužnice kojom Tužilaštvo za iste zločine tereti Predraga Bastaha i Gorana Viškovića.

U optužnici stoji da su Bastah i Višković “svojim činjenjem i poticanjem doprinijeli i ojačali funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona” kako u logoru Sušica, tako i u drugim zatvorima u Vlasenici tokom 1992. godine.