BiH
0

Ukinuta prva mjera za posebne situacije zagađenosti zraka u KS

FENA
Prestali su razlozi za primjenu prve mjere za posebne situacije prema Planu interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, saopćilo je kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, pa se ukida pripravnost proglašena 8. januara.

"Usljed značajnije promjene vremenske situacije, koja je nastupila tokom vikenda, došlo je do bitnijeg smanjenja koncentracije štetnih supstanci u zraku i to crnog dima, odnosno čađi i sumpordioksida. Osim vremenskih prilika, koje imaju presudan utjecaj na vrijednost koncentracije polutanata u atmosferi sarajevske kotline određeni efekti na smanjenju su postignuti pojačanim inspekcijskim nadzorom i intenziviranjem aktivnosti na prevenciji emisija i različitih izvora zagađujućih supstanci u zraku", navodi se u saopćenju.

Prema rezultatima mjerenja zagađenosti zraka koje vrši Zavod za javno zdravstvo Kantona, na svim mjernim stanicama su zabilježene vrijednosti ispod zakonom propisanih graničnih vrijednosti.

"Tokom protekla 24 sata, na mjernom mjestu Vijećnica izmjerena je čađ od 32 milero grama po metru kubnom (fig/m3), kod Higijenskog zavoda 62 ug/m3, dok je na Otoci izmjereno 78 ug/m 3, Ilidži 70 ug/m 3 i Vogošći 42 ug/m3. Trend smanjenja vrijednosti će se nastaviti, budući da iz Hidrometeorološkog zavoda najavljuju nastavak nestabilnosti atmosfere i promjenjivu vremensku situaciju koja će trajati u narednim danima.

I pored poboljšanja kvaliteta zraka, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša poziva sve institucije, privredna preduzeća, vlasnike motornih vozila i sve građane da iskažu maksimalnu odgovornost prilikom svakodnevnih aktivnosti koje se odnose na zagrijavanje proizvodnih i poslovnih pogona, stambenih prostora, korištenje motornih vozila i slično, budući da se pretjerana upotreba, loš kvalitet goriva, posebno spaljivanje otpadnih materijala, direktno reflektuje na stanje kvaliteta zraka, a time i na ugrožavanje zdravlja stanovništva.