BiH
0

Ukinuta presuda Draženu Mikuliću za zločine u logoru Dretelj

FENA
Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu Draženu Mikuliću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kojom je bio proglašen krivim za zločine počinjene u logoru Dretelj.

Apelaciono vijeće je ukinulo presudu iz septembra 2012. kojom je Mikulić osuđen na šest godina zatvora za učešće u premlaćivanju civila Bošnjaka u Dretelju u julu i augustu 1993. i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Mikulić je prvostepenom presudom proglašen krivim da je krajem jula 1993. učestvovao u premlaćivanju Envera Grebovića, te da je naredio zatočenicima koji su bili redari u Dretelju da pretuku trojicu logoraša koji su bili poredani uz žičanu ogradu.

Apelaciono vijeće je potvrdilo oslobađajući dio presude, kojom je Mikulić proglašen da nije kriv po četiri tačke kojima je bio optužen za zlostavljanja Semira Balavca, Emira Đulića i svjedoka S-3 u julu i augustu 1993. godine, kao i za tuču zatočenika tokom ručka u Dretelju i sipanje vode u prostorije u kojima su zatočenici boravili.

Suđenje Mikuliću počelo je u novembru 2011., a branio se sa slobode. Pritvor mu je određen nakon izricanja prvostepene presude, prenosi BIRN-Justice Report.