BiH
0

Ukinuta oslobađajuća presuda Kličkoviću i Drljači

FENA
Vijeće Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine donijelo je drugostepenu presudu kojom se djelimično uvažava žalba Tužilaštva BiH, a presuda Suda BiH od 5. novembra 2010. godine, u dijelu koji se odnosi na optužene Gojka Kličkovića i Mladena Drljaču se ukida, te se u tom dijelu određuje održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH.

Navedenom presudom se nadalje odbija kao neosnovana žalba Tužilaštva BiH u odnosu na optuženog Jovana Ostojića te se prvostepena presuda u tom dijelu povrđuje.

Pretresno vijeće Odjela I za ratne zločine, nakon održanog glavnog pretresa, izreklo je 5. novembra 2010. godine prvostepenu presudu kojom su optuženi Gojko Kličković i Mladen Drljača oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Optuženi Jovan Ostojić, također, je oslobođen optužbi da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužilaštvo BiH.

Tužilaštvo BiH je pobijalo presudu zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona.

Apelaciono vijeće održalo je sjednicu vijeća na kojoj je tužilac izložio žalbu, a optuženi i branioci iznijeli odgovore na istu, te u cijelosti ostali kod pismeno iznesenih navoda i prijedloga, nakon čega je ispitalo presudu u granicama žalbenih navoda i donijelo drugostepenu presudu, saopćio je Sud BiH.