BiH
0

Ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Sedinet Karić

Piše: D. Brkić
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH nije produžio mjeru pritvora za osumnjičene Nermina Klopića, šefa Carinske ispostave Tuzla, Ahmeda Šerifovića, šefa Carinske ispostave Bijeljina, Ljubisavu Vidaković, službenicu Carinske ispostave Tuzla, i Ešrefa Lekića, uposlenika Ministarstva za ljudska prava BiH, koji su uhapšeni 24. septembra pod sumnjom da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja ili ovlasti, dok se Lekića sumnjiči za krivično djelo organizovanog kriminala u vezi sa krivičnim djelom protivzakonitog posredovanja.

Odbijajući zahtjev Tužilaštva BiH za produženje pritvora osumnjičenima, Sud BiH je pomenutim osobama izrekao mjere zabrane koje se odnose na zabranu napuštanja i zabranu putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu sastajanja sa određenim osobama i mjeru obaveznog povremenog javljanja određenom državnom organu svakog ponedjeljka.

U obrazloženju je navedeno kako mjere zabrane mogu trajati sve dok za njima postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti izvršit će se svaka dva mjeseca. U slučaju da osumnjičeni prekrše neku od izrečenih mjera, navode iz Suda, može im se ponovo odrediti mjera pritvora.

Podsjetimo kako su iz Tužilaštva BiH saopštili kako su prema prikupljenim dokazima pomenute osobe nanijele višemilionsku štetu BiH i njenim građanima. Također, navedeno je kako je nanesena i velika šteta sigurnosnoj situaciji u BiH, jer je bio omogućen uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih supstanci. SIPA je i 26. augusta uhapsila devet osoba u akciji "Master", a svi uhapšeni su se dovodili u vezu sa Sedinetom Karićem iz Srebrenika, koji je u Sudu BiH osuđen za privredni kriminal.