Sud BiH
0

Ukinut pritvor Miroslavu Krajišniku

FENA
Sud Bosne i Hercegovine, u predmetu Miroslav Krajišnik, donio je 24. februara rješenje kojim se osumnjičenom Miroslavu Krajišniku ukida pritvor i određuju neke mjere zabrane.

Određena mu je mjera zabrane napuštanja mjesta boravišta. Mjesto boravišta osumnjičeni ne može napustiti bez prethodnog odobrenja Suda, izuzev ukoliko ga ne napušta da bi se pojavio u ovoj krivičnopravnoj stvari po pozivu Suda ili Tužilaštva. Nadležna policijska stanica će organizirati nasumične kontrole osumnjičenog dva puta dnevno.

Zabranjeno mu je putovanje uz privremeno oduzimanje putnih isprava uz zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Krajišniku je zabranjeno sastajanje i kontaktiranje s osobama koje su saučesnici u izvršenju ovog krivičnog djela. Zabranjen mu je i razgovor o ovom predmetu s bilo kim izuzev sa svojim braniocem.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da optuženi prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Miroslav Krajišnik sumnjiči se za počinjenje krivičnog djela zločin protiv čovječnosti, kao učesnik udruženog zločinačkog poduhvata na području sarajevskih općina Hadžići, Trnovo, Ilidža, Novo Sarajevo, Novi Grad, Centar i Vogošća, saopćeno je iz Suda BiH.