Sud BiH
0

Ukinut pritvor Mariću i Taletoviću i određene mjere zabrane

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim se Muhamedu Mariću i Nijazu Taletoviću ukida pritvor i izriču mjere zabrane.

Mariću i Taletoviću zabranjeno je napuštati mjesto boravišta bez prethodnog odobrenja Suda i promijeniti mjesto prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda. Privremeno im se oduzimaju sve putne isprave i vozačke dozvole te zabranjuje izdavanje novih putnih isprava i prelazak međudržavne granice BiH s osobnom kartom.

Pored navedenih mjera osumnjičenima se izriču, među ostalim, obaveze ličnog javljanja sedmično policijskoj stanici i zabranjuje sastajanje i kontaktiranje sa svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima preduzeća "Granit“ d.d. Jablanica i svim trećim licima tzv. suradnicima, poslovnim partnerima, kao i osobama koje su na bilo koji način umiješane u ovaj slučaj, bilo kao osumnjičeni, saučesnici, svjedoci ili neka treća lica koja imaju bilo kakvu vezu ili saznanja o ovom predmetu.

Muhamed Marić i Nijaz Taletović osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima pranje novca, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, nesavjesno privredno poslovanje i dr.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca, saopćeno je iz Suda BiH.