Sud BiH
0

Ukinut pritvor i izrečene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Šabić i drugi

FENA
U predmetu Zeid Šabić i drugi Sud BiH donio je rješenje 20. juna kojim se ukida pritvor i izriču mjere zabrane osumnjičenim Zeidu Šabiću, Muhamedu Mahmutoviću i Ganiju Kovačiju.

Istim rješenjem produžava se pritvor osumnjičenom Muadinu Emrulaiu, koji prema ovom rješenju može trajati do 20. augusta, saopćio je danas Sud BiH.

Zeid Šabić, Muhamed Mahmutović, Gani Kovači i Muadin Emrulai osumnjičeni su da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom krijumčarenje osoba i krivičnim djelom neovlašteni promet drogama.

Mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja van BiH, a radi izvršenja ove mjere naređuje se: privremeno oduzimanje svih važećih pasoša izdatih na imena osumnjičenih, zabrana izdavanja novog pasoša i zabrana korištenja lične karte za prelazak državne granice, a mjere će izvršiti Državna granična služba, na način da će osigurati unošenje ove zabrane u Glavni centar za obradu podataka.

Za vrijeme trajanja ove mjere osumnjičenima se zabranjuje napuštanje njihovih mjesta boravišta, odnosno Velike Kladuše, Cazina i Mostara, zatim posjećivanje mjesta, lokacija gdje bi osumnjičeni eventualno mogli doći u međusobni kontakt i u kontakt s osobama kojima su osumnjičeni navodno prodavali drogu i osobama koje su navodno krijumčarili i međusobno sastajanje.

Osumnjičenima se nalaže javljanje u policijske stanice Velika Kladuša, Cazin i Mostar i to svakog dana od 07.00 do 15.00 sati o čemu su ovlaštene službene osobe navedenih policijskih stanica dužne voditi evidenciju te svakodnevno pismenim putem obavještavati ovaj sud. U skladu s ovim rješenjem, osumnjičeni se puštaju na slobodu, nakon što predaju pasoše.

U slučaju da prekrše neku od izrečenih mjera osumnjičenima se može odrediti pritvor.