Osman Topčagić
0

"Ukidanje viza najveći je prioritet"

FENA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Ambasador BiH pri Evropskoj uniji Osman Topčagić izjavio je da je ukidanje viznog režima za BiH i njenu misiju u Briselu u ovoj fazi najveći prioritet.

Drugi prioritet je, kako je kazao, kretanje prema kandidatskom statusu za članstvo u EU, dok je treći pristupanje NATO-u.

U vezi s ispunjavanjem uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, osim usvajanja potrebnih zakona, od BiH će se tražiti i početni rezultati u primjeni tih zakona, posebno u graničnoj kontroli i izdavanju biometrijskih pasoša, naveo je ambasador Topčagić u ekskluzivnom intervjuu za internet stranicu www.reci.ba.

Izjavio je da na nivou Evropske unije preovladava mišljenje da će dok postoji OHR postojati i EUFOR Althea kao misija.

“Što se sigurnosne situacije tiče, ona je stabilna i u Briselu se zaista ocjenjuje pozitivnom ocjenom jer nije bilo nikakvih incidenata, a bitno je naglasiti da nikada od završetka rata nije bilo napada na strane vojnike”, istakao je ambasador Topčagić.

Komentirajući posjetu potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane, naveo je važnost činjenice da se BiH uputi jedinstvena poruka međunarodne zajednice koja je snažan izraz podrške našoj zemlji.

Topčagić je izrazio nadu da će ova zajednička posjeta rezultirati jednom novom dinamikom, prije svega u reformskom procesu, ustavnim promjenama i svim drugim političkim razgovorima o budućnosti zemlje.

Također, objasnio je da se sada bh. zahtjev za kandidatski status u Briselu povezuje s “dobrim vijestima” iz BiH, što znači da bi aplikaciju trebalo podnijeti u momentu kada se u zemlji dešavaju pozitivni procesi.

-Tada će ta aplikacija imati mnogo jači kredibilitet. U Briselu se ukazuje na činjenicu da bi dobar momenat za podnošenje aplikacije mogla biti transformacija OHR-a u ured specijalnog predstavnika EU. To bi bio dokaz da se nešto pozitivno desilo, da je ispunjeno 5+2 ciljeva i uvjeta i da je opća situacija u zemlji takva da omogućuje napredak u procesu evropskih integracija, naveo je ambasador Topčagić.