Profesori o odluci EP-a
0

Ukidanje viza će ukinuti radikalizam u BiH

Piše: N. Jamaković
Odluka Evropskog parlamenta o ukidanju viza do kraja 2010. godine građanima Bosne i Hercegovine koji putuju u zemlje Evropske unije naišla je, razumljivo, na opće odobrenje u našoj zemlji. Mada, naravno s punim pravom, ima i onih koji ističu da je ta odluka trebala doći mnogo prije.

Profesoru Zdravku Grebi prvi smo javili vijest...

"Zaista nisam znao za odluku, hvala vam. To je dobra vijest. Čestitam građanima BiH, sad će konačno imati priliku da napuste svoju zemlju", u šaljivom je tonu prokomentarisao Grebo i dodao:

"Sad ćemo malo čekati NATO, pa malo više Evropsku uniju. Ali, nek je krenulo", kazao je Grebo ističući kako očekuje da vize i zvanično budu ukinute do kraja godine, odnosno da odluku potvrdi i Vijeće Evropske unije.

Ekonomistica Svetlana Cenić smatra kako ukidanje viza znači pustiti građane BiH iz zatvora da vide da postoji i drugi, bolji svijet, a ne samo ovaj u kome žive.

"Ja sam predlagala da se u BiH zamijene uloge, da političarima, koji su nas doveli tu gdje smo sad, uvedemo vize, a da građani putuju bez smetnji. Ova odluka će donijeti olakšanje ljudima, privredi, obrazovanju... Onaj ko ode vani i vidi bolje, taj će tražiti i u svojoj zemlji bolje. Uvidjet će građani da zaslužuju bolje, te će to tražiti od svojih predstavnika, a neće čekati da im neko drugi riješi probleme", istakla je Cenićeva.

Dodala je kako se nada da će zvanična odluka o ukidanju viza biti novogodišnji poklon za građane BiH, te da se neće desiti da nešto "uprskamo" dotad.

"Odluka o ukidanju viza bio je jedini mehanizam kojim su nas međunarodni predstavnici usmjeravali na evropski put. Nadam se da neće iskrsnuti neka nepravilnost, zbog koje bi se naša izolacija nastavila", završila je ona.

Asim Mujkić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ističe kako je ova odluka Evropskog parlamenta došla sa zakašnjenjem od 20 godina.

"Kao građaninu mi je drago, ali ostaje taj gorak okus. Naravno, očekujem da ta odluka bude ozvaničena do kraja godine, jer bi svako dalje držanje bh. građana u izolaciji samo išlo u prilog radikalizmu i daljim podjelama. Smatram kako je ova odluka po kvalitetu jednaka onoj iz 1989. godine kad se zapadna Evropa radikalno otvorila prema zemljama istočnog bloka u kojima je bio na snazi komunistički režim. Ubrzo nakon toga, u tim je komunističkim zemljama došlo do pada te ideologije", naveo je Mujkić.