Javier Solana
0

Ukidanja viza BiH nema bez konsenzusa lidera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Generalni sekretar Vijeća Evropske unije i visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javijer Solana izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina nije na spisku zemalja koje se kreću u smjeru ukidanja viza za njene građane, izražavajući uvjerenje da će se ta sitaucija prevazići te da će naša zemlja uhvatiti korak i pridružiti se drugim zemljama Balkana.

Solana je nakon susreta sa šefom EUPM-a Stefanom Fellerom, kojem je prisustvovao i visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, istaknuo da su za sve zemlje postavljeni isti uvjeti koje BiH još nije ispunila.

Visoki zvaničnik EU potcrtao je u izjavi za medije da nedostatak konsenzusa među bh. liderima sprječava ukidanje viza za bh. građane, uz uvjerenje da će se to prevazići te da će usvajanjem neophodnih zakona BiH uhvatiti korak i pridružiti se drugim zemljama regiona.

"Mislim da će se nešto pozitivno dogoditi. Nadam se da će ideje o kojima smo razgovarali, a koje su okrenute ka budućnosti biti ostvarene i da će koraci koje treba poduzeti biti poduzeti, kazao je Solana.

Ocijenio je, istovremeno, kako su tokom jučerašnje zajedničke posjete Bosni i Hercegovini s potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Josephom Bidenom, odaslane jasne, direktne i prijateljske poruke.

Solana smatra da u skoroj budućnosti mogu uslijediti određena prilagođavanja međunarodnog prisustva u BiH.

"Sve će biti učinjeno na lagan i konstruktivan način. Onog trenutka kada budu ispunjeni uvjeti koje je postavila međunarodna zajednica te promjene bit će fundamentalno pozitivne za narode u BiH", poručio je Solana, izražavajući očekivanje da će se BiH pokrenuti naprijed i izvući iz stagnacije i zastoja koji traju već nekoliko godina.