BiH
2

Ukida se zabrana izvođenja pasa u centar Banje Luke

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svi stanovnici Banje Luke koji imaju pse dužni su da izvrše njihovo trajno označavanje mikročipom, a ukida se i zabrana izvođenja pasa u centar grada.

U skladu s najnovijom odlukom Skupštine Grada Banja Luka radi identifikacije vlasnici, prilikom izvođenja pasa, dužni su da na zahtjev komunalnog policajca, daju na uvid, dokaz o izvršenom označavanju psa pomoću mirkočipa.

Ukoliko je pas “čipovan”, ovom odlukom je vlasniku dozvoljeno njegovo izvođenje u centar Grada, što je do sada bilo zabranjeno.

Jučer usvojene izmjene Odluke o zaštiti i držanju životinja na teritoriji grada Banje Luke, usvojene su zbog usklađivanja sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, kojim je propisano da psi radi identifikacije treba da budu trajno označeni mikročipom.

Također, potreba za označavanjem proizilazi iz zahtjeva Kinološkog saveza Republike Srpske zbog evidencije tačnog broja pasa te informacija Higijeničarske službe Grada, da je sve veći broj vlasnika koji se odriču svojih ljubimaca zbog čega oni ostaju bez nadzora i mogućnosti da im se utvrdi vlasnik.

Kako će ovim mjerama biti pooštrene i kontrole u smislu lakše identifikacije vlasnika psa, te jasno definirana i njegova obaveza, ukinuta je i zabrana izvođenja pasa na Trgu Krajine i u ulicama Veselina Masleše i Bana Milosavljevića.

Na snazi ostaje zabrana izvođenja pasa, šetanja i puštanja pasa na dječijim igralištima, u dvorištima predškolskih, školskih i zdravstvenih ustanova, sportskim terenima i uređenim javnim parkovima.

Za nepoštovanje ove odluke predviđena je novčana kazna.