BiH
0

UKCS: Stigma i diskriminacija razlozi za slab odziv na testiranje na HIV

FENA
Klinika za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS) tradicionalno obilježava Evropsku sedmicu testiranja na HIV, a od ove godine uvela je i testiranje na hepatitis C.

Šefica Odjela za HIV Klinike za infektivne bolesti UKCS-a Vesna Hadžiosmanović kazala je na pres-konferenciji da je cilj podići svijest o potrebi testiranja i spoznaji svoga HIV statusa te precizirala da se suvremenom terapijom postiže izlječenje hepatitisa C.

Naglašava da je HIV hronična infekcija ali se s antiretroviralnom terapijom može postići kvalitetan život. Kaže da je najvažnije bolest otkriti u ranoj fazi jer je to mnogostruko korisno prije svega HIV inficiranoj osobi kojoj će pravovremeno biti uključena antiretroviralna terapija i omogućiti joj kvalitetan život, a time se bolest stavlja i pod kontrolu i sprečava širenje.

Podsjeća da osobe inficirane HIV-om, hepatitisom C i B dugo mogu živjeti bez simptoma (osim povremenog umora) te upozorava da su hepatitisi uzročnici ciroze jetre, ali i karcinoma.

"To je razlog zbog kojeg se važno testirati i uraditi hepatitis markere, pretrage kojima ćemo detektirati stanje", istaknula je. Podsjetila je da BiH spada u države s niskom stopom inficiranih HIV-om, te da je namjera da tako i ostane. Ističe da su u Evropi i kod nas stigma i diskriminacija glavni razlozi za slab odziv na testiranje, a najtužnije je što to rade i zdravstveni djelatnici koji tako dovode u pitanje etiku.

Važnim smatra povećati stopu testiranja, detektirati inficirane u ranoj fazi bolesti jer se tako smanjuju mortalitet, ali i prevalenca HIV infekcije unutar države.

Evropska sedmica testiranja na HIV i hepatitis C traje od 20. do 27. novembra, testiranje i savjetovanje će se provoditi u Centru za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje UKCS-a do 26. novembra, a 27. novembra ta aktivnost bit će realizirana na Trgu djece Sarajeva. Evropska sedmica testiranja na HIV i hepatitis C prethodi 1. decembru, koji se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.