BiH
299

UKCS postavio tablu na kojoj informiše pacijente o njihovim pravima u bolnicama

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U okviru obilježavanja Svjetskog dana zdravlja u BiH u zgradi DIP-a Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo otkrivena je tabla s pravima i obavezama pacijenta u bolnicama.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović istaknula je da uposlenici te ustanove svakim kontaktom sa pacijentima zapravo obilježavaju taj dan, a osim zdravstvene usluge posebnu pažnju moraju posvetiti i pravima pacijenata.

"Stalno se moramo dodatno educirati što će rezultirati boljom uslugom za pacijente i stvoriti bolje uvjete u smislu opreme i prostora. Čuvajući dostojanstvo pacijenata osoblje čuva dostojanstvo i čast struke u kojoj smo se zavjetovali da ćemo pomagati. Samim time promoviramo i borbu protiv svih vidova korupcije u zdravstvu. Mi smo to ocijenili kao jedan od naših prioriteta. Nulti je stepen tolerancije za korupciju. Javno pozivam sve da nam daju podršku u borbi protiv korupcije", kazala je Izetbegović.

Sebija Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Sebija Izetbegović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Na tabli piše sljedeće:

"Pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, na obaviještenost i učešće u postupku liječenja, na samoodlučivanje i slobodan izbor medicinskog tretmana na osnovu odgovarajućih informacija, na povjerljivost informacija, privatnosti tajnost podataka, na zaštitu ličnog dostojanstva, na sprečavanje i olakšavanje patnji i bola, na poštovanje pacijentovog vremena, na preventivne mjere i informisanje o očuvanju zdravlja, na uvid u medicinsku dokumentaciju, na ishranu u skladu sa svjetonazorom, na održavanje ličnih kontakata, uvažavanje moralnih, kulturnih i vjerskih uvjerenja pacijenta, kao i na obavljanje vjerskih obreda, pravo na prigovor, pravno naknadu štete.

Zabranjuje se svaki vid diskriminacije na osnovu rade, boje kože,pola, polne orijentacije, genetskog naslijeđa, jezika, religije, političkih i drugih uvjerenja, nacionalnog i socijalnog porijekla.

Pacijent se može staviti na listu čekanja za određene vrste zdravstvenih usluga samo iz razumnih razloga i na razumno vrijeme.

Ako pacijent ne poznaje službeni jezik, ima pravo na prevodioca ili tumača".

Maureen Cormack (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Maureen Cormack (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Na pristup zdravstvenoj zaštiti kao osnovnom ljudskom pravu upozorila je i ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack te naglasila da vlasti svake države, pa i u BiH, mora za stanovništvo osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, da ne bude skupa, da je sigurna, pravovremena i dostupna svim građanima.