BiH
600

UKCS: Na Urološkoj klinici uspješno urađeno pet transplantacija bubrega

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U protekla dva mjeseca, na Urološkoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, izvršeno je pet uspješnih transplantacija bubrega. Urađene su tri žive srodne transplantacije bubrega, gdje su donori bili majka, brat i sestra, te dvije kadaverične transplantacije.

Svi pacijenti osjećaju se odlično, sa postignutom normalizacijom bubrežne funkcije. Transplantacije su urađene pacijentima inicijala V.M. (1973.) iz Visokog, B.D.( 1977.) iz Zenice, H.S. (1969.) iz Fojnice, A.S.(1969.) iz Zenice i M.S.(1976.)

Donori su bili H.S.(1971.) iz Fojnice, A.E. iz Zenice i M.LJ. iz Zenice. Inače, u toku 2015. Godine, u UKC Sarajevo urađeno je ukupno devet transplantacija bubrega.

Hirurški tim sačinjavali su: prof. dr. Damir Aganović, mr.sci. dr. Mirsad Selimović, prof. dr. Benjamin Kulovac, dr.sci.dr. Zahid Lepara i dr. Katarina Milinović. Nefrološko-imunološki tim sačinjavali su: prof. dr. Senija Rašić, mr.sci.dr. Jasminka Džemidžić, doc.dr. Damir Rebić i dr. Amira Srna.

Anesteziološki tim sačinjavali su: mr.sci.dr. Edina Lekić, dr. Aida Tahmiščija i mr.sci.dr. Ediba Spužić.

Svakodnevni proceduralni radiološki monitoring transplantiranog bubrega,obavljali su: mr.sci. Spomenka Kristić, dr. Edin Herceglija, dr. Muris Bečirčić i dr. Odey Ali Abud.

Posebno se ističe velika pomoć instrumentarki Edine Selak i Jasne Velić, tehničara i anestetičara u operacionim salama, sestara i tehničara Urološke klinike, koji su svojim organizacionim i stručnim sposobnostima olakšali izvođenja i praćenja ovih, veoma zahtjevnih, procedura.

U procesu transplantacije bubrega, aktivno su sudjelovale i dijagnostičke službe UKCS (Klinička hemija i biohemija, Klinika za mikrobiologiju biohemijskog laboratorija), te Zavod za transfuzijsku medicine, čije učešće je od iznimne važnosti i potrebe za uspješno izvođenje transplantacije bubrega, saopćeno je iz UKCS-a.

Također, iz UKCS-a ističu i veliki doprinos ljekara i medicinskih sestara sa Klinike za nefrologiju UKCS-a, u procesu obrade i pripremanja bolesnika za transplantaciju bubrega, te kontinuiranog postoperativnog nefrološko-imunološkog praćenja ovih bolesnika.