BiH
27

UKC Tuzla: Na Odjeljenju za kardiologiju stvoreni uslovi za kvalitetniju hospitalizaciju i liječenje pacijenata

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli danas su zvanično otvoreni renovirani A i B blok Odjeljenja za kardiologiju s pripadajućim kabinetima za ergometriju, ultrazvuk srca i holtera te specijalističko konsultativne ambulante Klinike za interne bolesti.

U proteklih godinu dana, koliko je trajala realizacija projekta, urađena je kompletna adaptacija bolesničkih soba i liječničkih kabineta, izmijenjeno je 66 bolesničkih postelja, a nabavljena je i neophodna medicinska oprema.

Reorganizacijom koja je urađena stvoreni su mnogo kvalitetniji uslovi za hospitalizaciju i liječenje pacijenata na Odjeljenju za kardiologiju tuzlanskog UKC-a.

"Reorganizacija se, između ostalog, ogleda i u tome da naši bolesnici koji izlaze iz Odjeljenja za kardiologiju dobijaju otpusnicu sa datumom i vremenom dolaska na kontrolu. Više nema šaltera, gužvi i dolazaka pacijenata kako bi zakazali termin. Također, pacijenti prilikom odlaska dobijaju i telefonski broj svog ljekara s kojim mogu razgovarati o bilo čemu", kazala je šefica Odjeljenja za kardiologiju u UKC-u Tuzla Zumreta Kušljugić.

Dodaje i da će gužve pred kabinetima za ergometriju, ultrazvuk srca i holtera od danas biti prošlost.

"Pred kabinetima nećete naći više od jednog čovjeka koji ima zakazan termin dolaska. Svim naporima smo nastojali da nivo zdravstvene zaštite i usluga, koje naši osiguranici zaslužuju i trebaju imati, podignemo na viši nivo", istakla je Kušljugić.

Inače, renoviranje i osavremenjavanje prostorija Odjeljenja za kardiologiju potpomogle su donacije društveno odgovornih institucija kao i humanih ljudi, uz veliki doprinos zaposlenika odjeljenja.

Prema riječima direktora UKC-a u Tuzli Nešada Hotića, projekat je samo jedan u nizu aktivnosti kojima se nastoje stvoriti bolji uslovi boravka, kako za pacijente, tako i za uposlenike ove zdravstvene ustanove.

"Sve je više pacijenata koji boluju od kardiovaskularnih bolesti i to je jedan od razloga zbog kojih smo krenuli u ovu priču. Osim što smo otvorili renovirani A i B blok Odjeljenja za kardiologiju, mi danas počinjemo i radove na Odjeljenju za onkologiju i hematologiju u Klinici za dječije bolesti", istakao je Hotić.

Kardiovaskularne bolesti trenutno predstavljaju jedan od vodećih uzroka smrti u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, specijalistički tim tuzlanskog UKC-a u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Udruženjem kardiologa BiH i Federalnim ministarstvom zdravstva, sproveo je program čija će implementacija početi uskoro.

Ovaj program će svim pacijentima pružiti mogućnost da pri prvom susretu sa ljekarom porodične medicine saznaju koji je kod njih procenat rizika od obolijevanja od bolesti srca i krvnih sudova.