BiH
0

UKC Tuzla: Izvršena adaptacija i opremanje prostora apoteke uz podršku UNDP-a

FENA
Plava bolnica UKC “Tuzla”
Plava bolnica UKC “Tuzla”
U sklopu projekta "Jačanje DOTS Strategije u Bosni i Hercegovini i unapređenje plana borbe protiv tuberkuloze uključujući MDRTB i kontrolu infekcije" koji financira Globalni fond za borbu protiv HIV/AIDS-a, Tuberkuloze i Malarije (GFATM) putem UNDP-a, kao primarnog primatelja, adaptirana je i opremljena lapoteka na Klinici za plućne bolesti i tuberkulozu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Građevinski radovi i opremanje prostora stajali su oko 20 000 maraka. Zahvaljujući realizaciji spomenutog projekata unaprijeđen je sistem upravljanja lijekovima antituberkuloticima, koji se na području Tuzlanskog kantona nabavljaju i distribuiraju preko Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla, a financirani su od strane projekta UNDP-a sredstvima GFATM-a.

Također, projektom Nacionalnog programa za suzbijanje i sprječavanje širenja tuberkuloze predviđeno je formiranje i jedinice za kontrolu tuberkuloze na područje Tuzlanskoga kantona, koju će činiti doc. dr. Sead Jamakosmanović, doc. dr. Menevera Osmić, dr. Amira Kurtović i koordinatori prim. dr. Nermina Mehinović, epidemiolog, dr. Alma Imamović, mikrobiolog, i Raza Gulamović, dipl. medicinska sestra, menadžer za lijekove.

Članovi jedinice za kontrolu tuberkuloze imaju zadatak da prikupljaju i analiziraju sve podatke o tuberkulozi na području Tuzlanskog kantona. UNDP u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva i Zavodom za javno zdravstvo FBiH kontinuirano pruža podršku jedinicama za kontrolu tuberkuloze kako bi se ispoštovale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i zahtjevi EU-a u borbi protiv TBC-a.