Ministar Alkalaj u Sydneyu
0

Ukazano na značaj učenja bosanskog jezika

FENA
Sven Alkalaj
Sven Alkalaj
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se u nedjelju u Sydneyu sa direktorom za međunarodnu saradnju Vijeća za jevrejska pitanja Australije Jeremyem Jonesom, te posjetio Jevrejski muzej u Sydneyu.

Razgovarano je o saradnji jevrejske i bh. zajednice u Australiji, koja je na izuzetno visokom nivou, te o mogućnostima proširivanja te saradnje na djelovanje prema institucijama Australije.

Razgovarano je i o iskustvima Jevreja u BiH, od njihovog dolaska na Balkan u 16. vijeku do danas, te o specifičnostima BiH kad su u pitanju suživot i tolerancija.

Direktor Jones obavijestio je ministra Alkalaja da će posjetiti Sarajevo u martu ove godine, za kad je zakazan ponovni susret.

Ministar Alkalaj je potom posjetio prostorije Bosansko-hercegovačkog kulturnog udruženja u Sydneyu, gdje je organizovan prijem povodom početka djelovanja škole na bosanskom jeziku unutar javnog školskog sistema australijske savezne države Novi Južni Vels.

Između ostalih prijemu su prisustvovali članica Parlamenta Australije Laurie Ferguson, te član Parlamenta Novog Južnog Velsa Paul Lynch.

Tokom prigodnog obraćanja ministar Alkalaj ukazao je na značaj učenja bosanskog jezika, te pozvao sve prisutne da i na ovaj način njeguju veze sa domovinom.

Znanje bilo kojeg jezika je veliko bogatstvo", istakao je ministar Alkalaj. Dodao je da je znanje jezika svojih pradjedova ne samo bogatstvo već i patriotska obaveza.

Ministar Alkalaj se potom osvrnuo na aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini informirajući prisutne o trenutnim dešavanjima po pitanju formiranja vlasti i drugim pitanjima, te odgovorio na brojna pitanja naših građana, koji su se, između ostalog, interesovali za sporazum o socijalnom osiguranju između Bosne i Hercegovine i Australije.

S tim u vezi ministar Alkalaj istakao je da će u razgovorima sa šest ministara u Vladi Australije potencirati to pitanje, te izrazio nadu da će posjeta Australiji na ministarskom nivou i intenzivne aktivnosti koje je Ambasada BiH u Canberri vodila tokom posljednja četiri mjeseca rezultirati skorim potpisivanjem ovog sporazuma, koji je vlastima Australije ponuđen prije četiri godine.

Ministar Alkalaj je razgovarao i sa privrednicima porijeklom iz BiH, koji žive i rade u Australiji. U fokusu razgovora bile su teme investicija u BiH i izvoza iz BiH u Australiju, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.