BiH
80

Ujić: Do sada nismo dobili nijedan pozitivan odgovor neke zemlje koja bi prihvatila Abu Hamzu

Piše: S. H.
Služba za poslove sa strancima intenzivno traži državu koja će prihvatiti Imada al Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, koji je nedavno nakon gotovo osam godina provedenih u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu pušten na slobodu, uz određene mjere zabrane.

Iako nije počinio nikakvo krivično djelo Abu Hamza je okarakterisan kao prijetnja po nacionalnu sigurnost, te zbog toga iz Službe za poslove sa strancima naglašavaju kako je intenzivna potraga za nekom trećom zemljom koja će primiti Abu Hamzu.

Jedina država u koju bi ga BiH mogla izručiti je Sirija, ali odlukom Suda u Strazburu to je u ovom trenutku nemoguće, zbog toga što mu prijeti opasnost od režima Bashara al-Assada, a u međuvremenu i zbog ratnih dešavanja u toj zemlji.

"Mi činimo sve da pronađemo treću zemlju koja bi prihvatila Abu Hamzu, ali do sada nismo dobili nijedan pozitivan odgovor. Treba istaći da se nad njim nastavljaju mjere nadzora i da on u potpunosti poštuje mjere zabrane koje su mu određene, a odnose se na ograničeno kretanje na područje Kantona Sarajevo", kazao je u razgovoru za Klix.ba Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Abu Hamza pušten je na slobodu nakon što je na snagu stupio novi Zakon o strancima koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije (EU). Njime je definisano da se, između ostalog, strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 mjeseci.