BiH
0

Ujedinjeni protiv negiranja zločina: "Jer me se tiče" ide u Prijedor

Klix.ba
Inicijativa "Jer me se tiče", nakon posjete logorima na ruti Sarajevo - Jadran, nastavlja sa aktivnostima usmjerenim ka poštivanju prava svih civilnih žrtava rata i konačnom prestanku negiranja zločina koji su se dogodili širom BiH tokom rata.

Aktivisti/ce Inicijative će 31. maja, od 14 h, u Prijedoru na Dan bijelih traka, organizovati mirno okupljanje i odavanje počasti civilnim žrtvama rata u gradu u kojem su 1992. godine postojali logori poput Omarske i Keraterma, kroz koje je prošlo nekoliko desetina hiljada ljudi, a više hiljada ih je brutalno ubijeno, uključujući i 102 djece.

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative iz Banje Luke, Prijedora, Mostara, Konjica, Stoca, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Travnika i ostalih bh. gradova će iskoristiti mirno okupljanje, koje su prošle godine lokalne vlasti zabranile, za javno iskazivanje neslaganja sa politikom lokalnih vlasti, koje uporno negiraju stradanje građana i građanki Prijedora nesrpske nacionalnosti i "nepodobnih" Srba koji se nisu pokorili tadašnjoj ratnoj vlasti.

"U Prijedoru danas ne postoji ni najmanja kamena ploča koja bi simbolično ukazivala na stradanje, ubistva i silovanja u logorima u tom gradu. To je nedopustivo, jer svi znaju šta se dogodilo i to, između ostalog, zahvaljujući međunarodnim medijima koji su 1992. godine fotografije iz logora Omarska objavili širom svijeta. Ako neko u Americi, Africi, Kini ili na Novom Zelandu zna za postojanje logora, onda je neprihvatljivo da lokalna vlast 21 godinu zatvara oči i ignoriše ono što im se desilo "u dvorištu". To se mora promijeniti. Zato ćemo doći u Prijedor 31. maja", saopšteno je iz Inicijative "Jer me se tiče".

Podsjećamo, 31. maja 1992. godine su ratne vlasti Prijedora izdale naredbu po kojoj su svi nesrbi morali označiti svoje kuće bijelim čaršafima, te su bili obavezni nositi bijelu traku oko ruke ukoliko bi željeli izaći iz kuće. Iz Inicijative su pozvali sve građane i građanke BiH da im se pridruže u Prijedoru 31. maja, jer se, kako kažu, "borba za sve civilne žrtve i poštivanje njihovih prava tiče svih nas, bez obzira na etničko porijeklo, religijsku pripadnost ili bilo koji drugi status." Građane i građanke BiH koji ne mogu doći u Prijedor, pozvali su da na taj dan, u znak solidarnosti, oko ruke nose bijele trake i kroz prozore svojih kuća spuste bijelu tkaninu, ma gdje da se nalaze.