Obilježavanje 67. godišnjice
0

Ujedinjene Evrope ne bi bilo bez Bitke na Sutjesci

SRNA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
EU, jedinstvena politička tvorevina, nikada ne bi postala realnost da nije bilo veličanstvene pobjede savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu, kome su nemjerljiv doprinos dali Srbi, ali i pripadnici drugih naroda i narodnosti, izjavio je danas član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović na Tjentištu, gdje je obilježena 67. godišnjica Bitke na Sutjesci.

On je istakao da se u ovoj bici protiv fašizma u maju i junu prije 67 godina kovala buduća, poslijeratna Evropa.

Radmanović je rekao da se tradicionalni pojam antifašizma danas više nego ikad zloupotrebljava od grupa i pojedinaca u dnevnopolitičke svrhe.

"Pojam antifašizma danas prisvajaju jedni samo za sebe, odričuđi pravo antifašizma drugima. Zato, svi oni koji umanjuju, omalovažavaju i svjesno degradiraju učešće srpskog naroda u borbi, treba da izraze poštovanje i zahvalnost prema našoj istoriji, našim žrtvama i trajnim vrijednostima bez kojih ne bi opstali", rekao je Radmanović.

On je poručio da će nove generacije mladih u BiH imati svoje Sutjeske, Kozare i Neretve bez oružja i dodao da će to biti stalna borba u znanju i kreativnosti, a za napredak na svjetskom i evropskom tržištu.

"Upravo zato je istorijska odgovornost nas političara da im to omoguđimo, kako bi imali ravnopravne šanse sa svojim vršnjacima širom Evrope", rekao je Radmanović.

Na skupu na Tjentištu govorio je i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Rade Ristović, koji je istakao da je tradiciju obilježavanja Bitke na Sutjesci Vlada RS uvrstila u kalendar najznačajnijih istorijskih događaja na ovom prostorima.
"Sutjeska treba da ostane ne samo uspomena, već i opomena da se zlo nikada više ne ponovi", rekao je Ristović.

Predsjednik SUBNOR-a RS Blagoja Gajić podsjetio je na ovu presudnu bitku, u kojoj je izginulo 7.536 boraca, među kojima je 45 proglašeno narodnim herojima.

Prisutnim su se obratili i član SUBNOR-a Crne Gore Milo Marković, koji je Republici Srpskoj izrazio veliku zahvalnost za njegovanje tradicija Narodnooslobidilačke borbe, te Milan Misailović iz SUBNOR-a Srbije.

Cvijeće i vijence na Spomen-kosturnicu u kojoj počivaju kosti 3301 partizana položili su u ime insititucija vlasti BiH član Predsjedništva Nebojša Radmanović, u ime Vlade RS ministar rada i boračko-invalidske zaštite Rade Ristović, a u ime SUBNOR-a RS predsjednik ove organizacije Blagoja Gajić.

Vijence i cvijeđe položile su brojne delegacije iz gradova Srbije, RS-a i Crne Gore. Na platou ispred centralnog spomenika na Tjentištu, tradicionalno, povelo se i kozaračko kolo.