BiH
10

Ujedinjena opozicija Tuzle nezadovoljna radom općinske administracije

Piše: D. Brkić
Ujedinjena opozicija Tuzle, koju sačinjavaju vijećnici SDA, HDZ-a BiH, SBB-a, SBiH i samostalni vijećnik Enes Huseinagić, nije zadovoljna radom općinske administracije i pozicijom u Općinskom vijeću Tuzla na čelu sa SDP-om koja je sve njihove inicijative odbila uvrstiti u dnevni red posljednje sjednice.

Vijećnici opozicionih stranaka su tražili da im se dostavi informacija o platama direktora u javnim ustanovama čiji je osnivač Općina Tuzla, te informaciju o naknadama članovima nadzornih i upravnih odbora.

Informaciju su dobili članovi Kolegija, ali ne i općinski vijećnici, a o stranačkom zapošljavanju i nepotizmu govorio je na današnjoj press konferenciji Enes Huseinagić.

"Imamo dva javna preduzeća koja posluju u minusu, a čijim se direktorima plaćaju savjetnici. Riječ je o Domu penzionera i JKP Komunalac. U Domu penzionera direktor je predsjednik OO SDP-a Mirsad Bakalović, dok je u JKP Komunalac savjetnik direktora njegov stranački šef iz NS Radom za boljitak Mersed Šerifović. Imamo i niz drugih primjera kako su u pojedina preduzeća, odnosno upravne i nadzorne odbore angažovane cijele porodice i familije", rekao je Enes Huseinagić.

Zbog uočenih nepravilnosti ujedinjena opozicija Tuzle traži da sva javna preduzeća u roku od 30 dana dostave informaciju o zapošljavanju u protekle dvije godine sa podacima o javno raspisanim konkursima, popisom zaposlenih i brojem zaposlenih sa i bez provedene procedure.

Također, ujedinjena opozicija Tuzle traži da se usvoje Statuti mjesnih zajednica, da se donese odluka o ostvarivanju ušteda u javnim preduzećima, te da se samostalni vijećnik Enes Huseinagić uključi u rad Kolegija Općinskog vijeća.

Podsjetimo, kako je pred posljednju sjednicu Općinskog vijeća Tuzla bilo nagovještaja kako će se formirati nova većina, ali je "minut do 12" NS Radom za boljitak dogovorila partnerstvo sa SDP-om, BOSS-om i Tuzlanskom alternativom.