"Hrvatske stranke prava"
0

Ujedinili se HSP BiH, HNZ i HZ HB

SRNA
Zvonko Jurišić
Zvonko Jurišić
HSP BiH Đapić-dr Jurišić, Hrvatska narodna zajednica i Hrvatsko zajedništvo Herceg-Bosne od danas su formalno postali jedna stranka koja će se ubuduće zvati Hrvatske stranke prava (HSP, HNZ HZ-HB).

Potpisivanjem ugovora o ujedinjenju, lideri ovih stranaka Zvonko Jurišić, Miljenko Brkić i Petar Milić obavezali su se da će do oktobarskih izbora "zalediti" stranačke aktivnosti kako bi se posvetili jačanju novog političkog bloka čiji je cilj okrupnjavanje i jačanje hrvatske političke pozicije u BiH.

Obrazlažući razloge nastanka stranke, Jurišić je naglasio da se stanje na hrvatskoj političkoj sceni proteklih godina dodatno pogoršalo, a zaštita nacionalnih interesa je pritom pala u drugi plan, nauštrb ličnih interesa. 

"Ovo je veliki dan, jer osim što smo ignorisali lične i stranačke interese, potpisali smo sporazum s ciljem očuvanja nacionalnog interesa i poboljšavanja političke pozicije Hrvata", naglasio je Jurišić. 

Milić je upozorio da će nova stranka, osim borbe za hrvatsku slobodu u BiH, jasno "upregnuti" sve snage u razotkrivanje kriminalnih radnji unutar hrvatskog političkog korpusa. 

Novi stranački blok vodiće predsjednički savjet koji čine četiri člana HSP-a BiH, te po dva člana HNZ-a i HZ HB-a. Predsjednik savjeta bit će Zvonko Jurišić, a potpredsjednici Milić i Brkić.