Njemačka
0

Ujedinile se dvije ekstremno desne stranke

FENA
Dvije male njemačke neonacističke stranke NPD i DVU saopćile su u četvrtak da su se ujedinile kako bi na narednim regionalnim izborima mogle osvojiti mjesta u parlamentu.

Lider Nacionaldemokratske stranke (NPD) Udo Voigt potpisao je u srijedu sporazum o ujedinjenju s Matthiasom Faustom, liderom Saveza njemačkog naroda (DVU) o formiranju nove stranke "NPD-Narodni savez", navodi se u saopćenju NPD-a.

NPD i DVU, koji tvrde da imaju oko 10.000 pripadnika, nikada nisu zasjedali u njemačkom Bundestagu (Predstavnički dom), ali su obje formacije u prošlosti uspjele da uđu u nekoliko regionalnih parlamenata.

Ujedinjenje dolazi u vrijeme kada se obje ekstremno desne stranke suočavaju s velikim financijskim problemima i s opadanjem broja članova u posljednjih nekoliko godina.

NPD, stranka koju su 1964. godine osnovali bivši nacisti i koja je brojala između 6.000 i 7.000 članova 2009. godine, sada ima osam mjesta u parlamentu regionalne države Saska-Anhalt i šest mjesta u državi Mecklembourg-Zapadna Pomeranija, dvije zemlje bivše istočne Njemačke.

Ove siromašne regije su poslije pada Berlinskog zida plodno tlo za ekstremno desne ideje.

DVU, stranka koju je 1971. godine osnovao milioner i notorni antisemit Gerhard Frey, koji je do 2009. godine bio njen predsjednik, trenutno ima jedno mjesto u regionalnom parlamentu u Bremenu. Stranka tvrdi da ima oko 4.000 članova.