BiH
0

UIOBiH zatraŽio upute kako da provedu odluku o privremenom finansiranju BiH

FENA
Uprava za indirektno oporezivanje BiH danas je zatražila od Vijeća ministara i od Parlamentarne skupštine BiH uputu za postupanje kad je u pitanju provedba Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2012. godine, potvrdio je danas portparol Uprave Ratko Kovačević.

Ta odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH broj 2/12 od 10. januara 2012. godine i u njoj se kaže: „Privremeno finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2012. godine utvrđuje se do iznosa ukupno usvojenih sredstava Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2011. godinu na nivou ¼ sredstava u usvojenom Budžetu za 2011. fiskalnu godinu“.

Budući da pomenuti usvojeni budžet za 2011. godinu još nije objavljen u Službenom glasniku BiH, a na koji se poziva Odluka o privremenom finansiranju institucija BiH u prva tri mjeseca ove godine, nije jasno precizirano koliko treba izdvojiti sredstava sa Jedinstvenog računa UIO za finansiranje državnih institucija, naglašava Kovačević.

Dodaje da su stoga iz Uprave zatražili od Vijeća ministara BiH, koje je i usvojilo pomenutu Odluku o privremenom finansiranju da im pojasni odluku i daju uputu za daljnje postupanje.

Kovačević je naglasio da nije tačna informacija da Uprava za indirektno oporezivanje BiH neće izvršiti raspodjelu prihoda sa Jedinstvenog računa UIO, već u ovom trenutku to jednostavno ne može izvršiti budući da nije poznato koliko sredstava treba rasporediti državnim institucijama, pa tako nije poznato ni koliko ostaje za raspodjelu Distriktu Brčko BiH i entitetima.