BiH
0

UIOBiH: Oduzeto više od 20.000 nelegalnih CD-ova

FENA
Službenici Grupe za istrage i Tima za suzbijanje krijumčarenja Uprave za indirektno oporezivanje u Mostaru privremeno su oduzeli više od 20.000 nelegalno prodavanih muzičkih CD-ova, DVD-a, DIVIX filmova, igrica za PC, kao i raznu dodatnu opremu koja je služila za proizvodnju nelegalnih kopija.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe koja je bila namijenjena crnom tržištu u Bosni i Hercegovini procjenjuje se na više od 75.000 KM, saopćeno je u nedjelju iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Po naredbi Suda BiH ovlaštene službene osobe Grupe za istrage i Tima za suzbijanje krijumčarenja Uprave za indirektno oporezivanje u Regionalnom centru Mostar izvršile su pretres poslovnih prostorija firme „Heli“ d.o.o. Mostar, prodavnica br.1 pod nazivom „Shupa Shop“, vlasništvo J.S., zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz čl. 243. KZBiH - nedozvoljeno korištenje autorskih prava.

Prilikom pretresa oduzeta je veća količina robe: muzički CD-ovi, DVD, DIVIX filmovi, igrice za PC, Prazni CD-ovi, prazni omoti od DVD, i DIVIX-a kao i razna dodatna oprema, bez porijekla, za koju nije postojala nikakva dokumentacija, a koja je služila za pripremu nelegalnih kopija.

O izvršenim radnjama bit će sačinjen izvještaj koji će biti predan Tužilaštvu BiH.