BiH
0

UIO: Tužilaštvu BiH od 2005. proslijeđeno 975 izvještaja o pričinjenoj šteti

SRNA
Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH proslijedila je Tužilaštvu BiH od 2005. do 2014. godine 975 izvještaja zbog sumnje da je pričinjena ukupna šteta od 164,5 miliona KM, od čega je 591 predmet riješen, izjavio je pomoćnik direktora Sektora za provođenje propisa UIO Damir Župarić.

Župarić je na konferenciji za novinare Sindikata radnika UIO BiH naglasio da ostali predmeti nisu vraćeni, već da se nalaze u radu.

On je istakao da je saradnja između UIO BiH i Tužilaštva BiH na dobrom nivou i da postoji tendencija daljeg poboljšanja.

Predsjednik Sindikata radnika UIO BiH Mehmedalija Osmić istakao je da su do dolaska Gorana Salihovića na čelo Tužilaštva BiH predmeti koje je dostavljala UIO zaustavljani, skrivani i slično, te da se ta situacija mijenja od kako je Salihović postao glavni tužilac.

On je naglasio da su napadi na Tužilaštvo BiH počeli onog momenta kada je ta institucija počela da ozbiljno provodi istrage i procesuira predmete iz oblasti korupcije i kriminala.

Osmić je naveo i da postoje napadi i na UIO BiH, za koje je rekao da potiču od "ljudi bivšeg direktora Uprave Kemala Čauševića da bi se sve u Upravi vratilo na pređašnje stanje kriminala i mraka".