BiH
6

UIO: Odzeta tekstilna roba i telefoni u vrijednosti od 24.000 KM

Klix.ba
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u regionalnom centru Sarajevo spriječili su pokušaj krijumčarenja i oduzeli raznu tekstilnu robu i telefone u vrijednosti od 24.000 KM.

Vršeći redovan pregled prometa putnika i roba, službenici Uprave za indirektno oporezivanje na Međunarodnom aerodormu Sarajevo su otkrili i spriječili krijumčarenje velike količine odjevnih predmeta.

Prilikom vršenja kontrole prometa roba i putnika uz pomoć stacionarnog skenera "Smith & Heimann“ doniranog putem programa EXBS od Vlade SAD-a, kod državljanina Republike Turske otkrivena je veća količina odjevnih predmeta unutar torbi koji prevazilazi normalnu količinu odjevnih predmeta potrebnih za ličnu potrebu putnika. Ukupna vrijednost oduzete robe je 14.000 KM.

Pored oduzetog tekstila ovlašteni službenici UIO su koordiniranim aktivnostima na terenu u Regionalnom centru Sarajevo privremeno oduzeli 27 mobilnih telefona i 10 satova u vrijednosti od 10.000 KM Ova roba se prodavala na tržištu BiH bez bilo kakve dokumentacije o porijeklu.

Sva roba koja je predmet prekršaja privremeno je oduzeta, a protiv počinioca prekršaja shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.