BiH
0

UIO: Nezakonito postupanje Ministarstva poljoprivrede FBiH

Klix.ba
Zgrada UIO-a
Zgrada UIO-a
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH dovelo je u zabludu sve poreske obveznike u Federaciji BiH usvajanjem Izmjene i dopune Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane potpore po Modelu poticaja proizvodnji, saopćeno je danas iz Uprave za indirektno oporezivanje.

U pomenutom Pravilniku Ministarstvo je propisalo obavezu da svi obveznici koji žele ostvariti novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji, kao jedan od uslova za ostvarenje istog, moraju priložiti i potvrde UIO o ispravnosti otkupnog bloka.

"Na ovaj način Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH je korisnike dovelo u situaciju da niti jedan neće moći ostvariti pravo na novčani poticaj. Navedena odredba, kojom se Upravi za indirektno oporezivanje BiH nameće obaveza izdavanja 'potvrde o ispravnosti otkupnog bloka', u suprotnosti je sa svim zakonima koji regulišu rad UIO (Zakona o sistemu indirektnog oporezivanje BiH, Zakona o Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Zakona o postupku indirektnog oporezivanja u BiH). Pored obavljanja poslova u skladu zakonskom legislativom iz oblasti indirektnih poreza, UIO obavlja i druge poslove koji su joj povjereni, a to mogu biti samo oni poslovi koji se daju u nadležnost Upravi isključivo zakonima donesenim na nivou Bosne i Hercegovine, odnosno od strane Parlamentarne skupštine BiH", stoji u saopćenju.

Iz naprijed navedenih zakonskih propisa nesporno proizilazi da se entitetskim i kantonalnim propisima ne može regulisati rad i postupanje UIO, što u konkretnom znači da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH nije imalo zakonske ovlasti da navedenim Pravilnikom propisuje nadležnost UIO za izdavanje potvrde o ispravnosti otkupnog bloka. Pored nemogućnosti ostvarivanja prava na novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, sve obveznike izložilo je i dodatnim troškovima koje iziskuje vođenje upravnog postupka pokrenutog kod UIO.

"Koristimo priliku da istaknemo da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH, još uvijek nije dostavilo UIO ranije tražene podatke o poticajima u poljoprivedi koje je davalao ovo Ministarstvo, te informacije o licima koja su vršila otkup i dalju prodaju živih životinja za koje su davani poljoprivredni poticaji u prethodnim godinama. Podsjećamo, ove podatke UIO je tražila u okviru akcije 'Meso' i iste su dostavila sva resorna ministarstva osim Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH. Nametanje obaveze Upravi usvajanjem gore pomenutog propisa koji nema zakonsko uporište, nije ništa drugo već odgovor Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH na javne prozivke za nedostavljanje traženih podataka neophodnih za okončanje akcije „Meso“. Nažalost, sve je urađeno samo na štetu poreskih obveznika koji su sada izloženi nepotrebnim troškovima, a ne mogu ostvariti pravo na novčanu potporu po Modelu poticaja proizvodnji. Zato je Uprava za indirektno oporezivanje BiH proslijedila hitan dopis Vladi Federacije BiH da se pokrenu neophodne aktivnosti na otklanjanju nedostataka iz Izmjena i dopuna Pravilnika o načinu i uslovima ostvarenja novčane potpore po Modelu poticaja proizvodnji", saopćila je UIO.