BiH
9

UIO BiH zapošljava osuđenike i osobe pod istragama za krivična djela

Piše: E. F.
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
UIO BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dvije osobe koje su zaposlene u UIO na konkursu u oktobru 2014. su pod istragama za krivična djela, a jedna od njih je i prethodno osuđena za utaju poreza uslovnom kaznom zatvora i protiv nje se vodi novi postupak za organizovani kriminal.

Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine je putem konkursa raspisanog u oktobru 2014. zaposlila dvije osobe, od kojih je jedna već osuđena za poresku utaju, a protiv nje se vodi i postupak za organizovani kriminal, dok je druga osoba, prema medijskim napisima, jedna od osumnjičenih u predmetu Kemal Čaušević i drugi.

Zatvorska kazna samo smetnja za prijem u radni odnos

Uslov u Zakonu o radu u institucijama BiH je da protiv kandidata nije pokrenut krivični postupak za krivično djelo za koje je predviđena kazna zatvora tri i više godina ili da nije izrečena zatvorska kazna za krivično djelo s umišljajem, u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, saopćeno je iz Transparency internationala.

Na upit koji je TI BiH uputio UIO u vezi sa zapošljavanjem ovih osoba, iz UIO su odgovorili da su kandidati dostavili uvjerenja da se protiv njih ne vodi krivični postupak, te da je sporna osoba osuđena na uslovnu kaznu, a da je samo zatvorska kazna smetnja za prijem u radni odnos.

Međutim, prva sporna činjenica je da je UIO u konkursu od kandidata tražila dostavu samo uvjerenja o nevođenju krivičnog postupka, a ovim se uvjerenjem ne može dokazati da li je nekom izrečena kazna za krivično djelo, te je trebalo zahtijevati i uvjerenje o nekažnjavanju/neosuđivanosti koje izdaje nadležna policijska uprava/stanica.

Drugo, protiv iste osobe koja je prethodno osuđivana se, prema podacima koje je TI BiH dobio od Suda BiH, vodi novi krivični postupak, ali na nivou BiH, i to za organizovani kriminal, a isti je priložio uvjerenje Okružnog suda u Banjoj Luci, iz kog proizilazi da se ne vodi postupak pred tim sudom, tj. prema nadležnosti tog suda i Krivičnom zakonu RS, a ne i zakonu BiH.

No, iz UIO BiH u reagovanju sa tvrdnje Transparency internationala kazali su kako mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, koje nedvosmisleno ukazuje da institucije BiH u skladu sa važećim zakonskim propisima, nemaju pravo od građana tražiti uvjerenje o nekažnjavanju, u svrhu prijave na konkrs ili oglas za radno mjesto.

IZ UIO BiH saopćeno je i kako su kandidati nan kloje se gore navedene primjedbe odnose uredno prošli konkursnu proceduru.

"Kao i svi ostali kadidati koji su ušli u konkursnu proceduru, i dva pomenuta lica morala su, između ostalog, priložiti Uvjerenje da se protiv njih ne vodi krivični postupak, čime su isti, uz svu ostalu uredno priloženu dokumentaciju, ispunili sve formalno pravne uslove za sudjelovanje na konkursu. Nakon što je komisija UIO obavila pismeno i usmeno testiranje, pomenuta lica našla su se na listi uspješnih kandidata, te su ista počela raditi u UIO", saopćeno je iz UIO BiH.

Anonimne prijave

TI BiH je i u slučaju drugog kandidata, zbog povezanosti sa slučajem Kemal Čaušević i drugi, od Tužilastva BiH tražio podatak o vođenju istrage protiv ovog kandidata kako bi se utvrdilo da li je Tužilaštvo pokrenulo krivični postupak za djelo koje podrazumijeva kaznu zatvora veću od 3 godine, u slučaju čega ova osba ne bi mogla biti zaposlena u isntitucijama BiH, ali još uvijek nije dobio odgovor.

Cijeli ovaj slučaj koji je TI BiH prijavila anonimna osoba, ukazuje na manjkavost propisa i neuvezanost sistema u smislu podataka o vođenju krivičnih postupaka i presuda. Ono što je još važnije, ovaj primjer šalje zabrinjavajuću poruku građanima da prednost pri zapošljavanju imaju osobe koje su pod istragama i osuđivane, dok je s druge strane drugim kandidatima, koji su također ispunjavali uslove i nisu povezivani s krivičnim djelima, uskraćena mogućnost zaposlenja.