Inspektor Osmić
0

"UIO BiH izašao iz zakonskih okvira i ne služi građanima"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Samostalni sindikat zaposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu ukazao na ozbiljne probleme i bezakonje u radu i rukovođenju te uprave.

"Uprava za indirektno oporezivanje BiH je izašla iz zakonskih okvira, ne služi građanima BiH i za to posjedujemo brojne dokaze“, izjavio je predsjednik Sindikata i inspektor u UIO Mehmedalija Osmić.

"Sve ove godine, umjesto da se problemi u UIOBiH rješavaju, događalo se suprotno. Oni su postajali još veći, teži i složeniji. Sve vrijeme naše borbe za bolji život, plate i uslove rada, pretvorile su se u borbu za opstanak morala, ljudskosti i profesionalnizma, te u borbu protiv kriminala i korupcije u UIOBiH“, istakao je Osmić.

Za šest godina "vladavine Kemala Čauševića", po njegovim riječima, ništa nije dobro postignuto. "Nikada nismo uspjeli uspostaviti normalan kontakt sa Čauševićem koji nikoga ne sluša i nikome ne dozvoljava da kaže svoje mišljenje", dodao je Osmić.

On je istakao da su protiv svih onih koji su počinili određena krivična djela u UIOBiH podnesene krivične prijave Tužilaštvu BiH.

"Od Tužilaštva BiH očekujemo da radi svoj posao", dodao je Osmić.

Pomoćnik direktora UIOBiH, Sektor za carine Bogdan Novaković podsjetio je da je direktoru UIOBiH Kemalu Čauševiću mandat istekao početkom decembra 2008. dodajući da od tada postoji potpuna nezakonitost u rukovođenju i radu UIOBiH. Novaković je naglasio da je reforma indirektnih poreza bila jedna od najuspješnijih u BiH.

"U prve četiri godine postignut je impozantan rezultat. Carinska služba u BiH je nakon objedinjavanja postala servis privrede i umnogome je olakšala i ubrzala spoljnotrgovinski promet, te olakšala poslovanje privredi BiH. Međutim, u posljednjih nekoliko godina Uprava 'srlja' u nezakonitost, u vrlo loše odnose među ljudima i u krizu rukovođenja", kazao je Novaković.

Po njegovim riječima, Čaušević je, nakon isteka mandata, samovoljno i nezakonito smijenio više od 15 rukovodilaca, a bez provedene propisane procedure unaprijedio i postavio 17 rukovodilaca organizacionih jedinica. "To je stvorilo ambijent nerada, korupcije, pa i kriminala", istakao je Novaković.

Izdvojio je neke otkrivene slučajeve kriminala i korupcije kao što su: umanjenje carinske vrijednosti motornih vozila, umanjenje carinske vrijednosti i lažnog prikazivanja preferencijalnog porijekla oraha i drugog voća, neispravno tarifno svrstavanje i umanjenje carinske vrijednosti mesa uvezenog iz Južne Amerike i dr.

Dodao je da je krajem prošle godine, nakon što je pokrenut postupak određenih istraga, provjera i kontrola, Čaušević donio rješenje o njegovom razrješenju s dužnosti.

“Sada, kada je Odbor državne službe za žalbe poništio to rješenje kao nezakonito, on i dalje vrši opstrukciju ne moga rada, već rada Sektora za carine. Ukinuo je informatičku vezi Sektora, kabinet pomoćnika direktora, daje ovlaštenja i prenosi nadležnosti pomoćnika drugim radnicima, rukovodiocima nižih organizacionih jedinica, ne poziva pomoćnika na sjednice kolegija...", naveo je Novaković.

Istakao je da poseban problem predstavljaju indicije o postojanju prijetnji likvidacijama, o čemu su, također, obaviješteni nadležni organi sigurnosti.

Lider tima za sprječavanje krijumčarenja Mladen Čavar je kazao da se to što je Čauševiću prije dvije godine istekao mandat negativno odražava na rad Sindikata, ali i na rad UIOBiH. Čavar je pozvao nadležne institucije da se što prije riješi pitanje direktora UIOBiH.