BiH
5

UIO BiH: Dug GRAS-a po osnovu PDV-a 6,648 miliona maraka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Po podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, trenutni dug preduzeća GRAS Sarajevo po osnovu poreza na dodanu vrijednost sa zateznom kamatom iznosi 6,648 miliona KM, kazao je Feni portparol ove uprave Ratko Kovačević.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH, po njegovim riječima, ima zakonsku obavezu da izvrši namirenje ovog duga na sve moguće zakonom predviđene načine. Kovačević je podsjetio da je u novembru prošle godine rješenjem Uprave odbijen zahtjev za reprogram duga od GRAS-a iz razloga što nisu mogli osigurati garanciju tog duga, što je jedan od zakonskih uslova da bi Uprava mogla odobriti reprogram.

"Imamo informaciju da će rukovodstvo GRAS-a podnijeti novi zahtjev za reprogram duga i to vrlo brzo. Vidjet ćemo hoće li ovo preduzeće biti u stanju da osigura i garanciju za plaćanje tog duga jer bez osiguranja garancijom plaćanja tog duga jednostavno nije moguće odobriti reprogram duga, odnosno plaćanje duga u ratama", kazao je Kovačević.

Ono što je Uprava nedavno uradila jeste da su zaplijenjena određena sredstva, negdje oko 50.000 KM sa računa GRAS-a u bankama i to je, kako je kazao Kovačević, zakonska obaveza ove institucije da provodi prinudnu naplatu na zakonom propisan način.

"Također, dali smo zabranu raspolaganja nad voznim parkom u smislu da taj vozni park može biti prodat i to je također nešto što je urađeno u nekoliko predhodnih dana", dodao je Kovačević.

Napomenuo je da Uprava za indirektno oporezivanje u svakom slučaju pokušava pomoći GRAS-u da iznađe način da riješi ova dugovanja, a isto tako i vlasniku GRAS-a.