Donacija Američke vlade
0

UIO BiH dobila vozilo vrijedno pola miliona maraka

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patrick S. Moon uručio je danas predstavnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) vozilo "skener kombi" za otkrivanje ilegalnog prijenosa robe preko graničnih prijelaza.

Vrijednost vozila iznosi 500.000 KM i donacija je vlade SAD-a putem EXBS programa (Program za kontrolu izvoza i sigurnost granica).

Američka vlada je u proteklih nekoliko godina putem Programa za kontrolu izvoza i sigurnost granica, donirala Upravi za indirektno oporezivanje više od dva miliona KM kroz obuku službenika UIO i raznu specijalističku opremu.

Ta oprema je bila od izuzetne pomoći u mnogobrojnim akcijama koje su službenici Uprave za indirektno oporezivanje uspješno proveli na terenu širom Bosne i Hercegovine.

"Više nego uspješno mogao bih ocijeniti i samo testiranje vozila koje je predmet današnje donacije vlade Sjedinjenih Američkih Država. Tokom obuke naših službenika i testiranja ovog vozila prije 20-ak dana, izvršena je i zapljena robe u kojoj su zajedno sa službenicima Uprave sudjelovali i američki instruktori iz Granične policije SAD-a. Na graničnom prijelazu Brod otkrivena je razna tehnička roba i zlatni nakit u vrijednosti od 25.000 KM. Ova roba nije bila prijavljena za carinjenje, ali je otkrivena u prtljagu putnika pomoću skener-vozila, koje danas i zvanično dobijamo od vlade SAD-a", naglasio je v. d. direktor UIO Miro Džakula prilikom uručenja doniranog vozila.

Ambasador SAD-a u BiH je pohvalio rad Uprave za indirektno oporezivanje i rezultate, posebno u zadnjih nekoliko mjeseci.

"Vlada SAD-a daje punu podršku Upravi za indirektno oporezivanje i direktoru Džakuli i njegovim saradnicima u borbi protiv organiziranog kriminala i utaje indirektnih poreza. Vlada SAD-a će uvijek biti vaš saveznik", rekao je američki ambasador Moon prilikom uručenja današnje donacije.

Na radnom sastanku u UIO danas su bili direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.