BiH
0

UHSP BiH zalaže se za regionalno uređenje BiH

FENA
Ujedinjena Hrvatska stranka prava (UHSP) BiH uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice Miroslavu Lajčaku u kojem predlaže preuređenje BiH na tri razine vlasti i pet regija s glavnim gradom Sarajevom koje bi imalo status distrikta.

UHSP BiH u otvorenom pismu se zalaže se za općinsku, regionalnu i državnu vlast.

"Regije bi imale zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast te mogućnost međusobnoga povezivanja u pitanjima školstva, gospodarstva, trgovine i turizma", stoji u otvorenom pismu, te se ističe da regije ne bi imale pravo političkoga ujedinjenja s ciljem izdvajanja iz okvira države BiH.

Prema prijedlogu UHSP-a, regije bi bile Posavina (Orašje), Bosanska krajina (Banja Luka), Središnja Bosna (Travnik), Istočna Bosna (Tuzla) i Hercegovina (Mostar).

"Nasjedanje nekih hrvatskih političara na izjave Milorada Dodika kako je potrebito stvoriti treći hrvatski entitet, u ovom trenutku za Hrvate BiH nije povoljno, jer bi ih to uvuklo u nove nesuglasice i pogoršanje odnosa s Bošnjacima u FBiH, a na drugoj strani to bi značilo potporu jačanja Republike Srpske", mišljenja su u UHSP-u BiH.