Akcija u više bh. gradova
0

Uhapšeno deset osoba zbog kriminala i krijumčarenja ljudi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U združenoj akciji policijskih snaga, u sklopu istrage u predmetu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, danas su izvršeni pretresi i hapšenja u više gradova u Tuzlanskom kantonu, Zvorniku i Kantonu srednja Bosna.

Združene policijske snage Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) FBiH i ministarstava unutarnjih poslova Tuzlanskog, Srednjobosanskog kantona i Republike Srpske, u sklopu predmeta Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, izvršile su pretrese na više lokacija i uhapsile deset osoba na području Tuzle, Živinica, Kalesije, Sapne, Zvornika i Gornjeg Vakufa/Uskoplja.

Akcija je počela jutros u šest sati. Na mjestu događaja su postupajući tužilac Tužilaštva BiH i i šef Odsjeka za organizirani kriminal u MUP-u FBiH, koji koordiniraju rad policijskih djelatnika na terenu.

Aktivnosti se provode u sklopu istrage Tužilaštva BiH protiv osoba osumnjičenih za organizirano krijumčarenje ilegalnih emigranata, građana Bosne i Hercegovine, prema zemljama zapadne Evrope, odnosno Francuske i Švicarske Konfederacije.

Istraga Tužilaštva BiH u ovom predmetu odnosi se na osobe osumnjičene da su u 2009. i 2010. vršile organizirano krijumčarenje državljana BiH, najviše s područja Podrinja, prema Republici Francuskoj i Švicarskoj Konfederaciji, za što je emigrantima naplaćivan iznos od oko 1.500 eura.

Svih deset osoba uhapšenih u današnjoj akciji bit će u zakonskom roku biti ispitano od postupajućeg tužioca, nakon čega će biti odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje pritvora.

Istragom se utvrđuje tačan broj ilegalnih emigranata koji je prokrijumčaren na ovaj način.

Sasvim sigurno se radi o više desetina osoba. Većina ilegalnih emigranata otkrivena je i vraćena u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.