Velika akcija u Hercegovini
0

Uhapšeno 30 osoba, među njima i crnogorski carinik

Sarajevo-x.com
Trebinje
Trebinje
Po nalogu Tužilaštva BiH u Trebinju, Bileći, Stocu, Grudama i lokacijama u drugim bh. gradovima provodi se velika akcija usmjerena na otkrivanje i kazneno procesuiranje počinitelja kaznenih djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa opojnim drogama i neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom.

Akcija uključuje pretrese objekata koje koriste osumnjičeni na više od 40 lokacija i lišenje slobode više desetina osumnjičenih osoba. U akciji je lišen slobode i jedan osumnjičeni koji je zaposlen kao carinik u carinskim organima Crne Gore, a ima državljanstvo BiH i prebivalište na teritoriji naše zemlje.

U akciji sudjeluju policijski djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RS, Uprave policije Federacije BiH, kao i policijski službenici kantonalnih MUP-ova na lokalitetima na kojima se provode pretresi i lišenja slobode osumnjičenih.

Na terenu se nalazi i operativni tim Tužilaštva BiH koji na mjestu događaja koordinira i usmjerava aktivnosti policijskih djelatnika, saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode, u zakonskom roku će biti predati postupajućim tužiteljima Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga odlučiti za koje osumnjičene će uputiti prijedlog za određivanje pritvora.